Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

​Явор Куюмджиев: ТЕЦ "Марица Изток 2" е в тежко състояние, трябва да се грижим за България

"Най-накрая начело на енергетиката ще застане човек, който разбира", каза бившият зам.-министър

05.04.2024 | 20:03 Редактор: Искра Ангелова

Владимир Малинов е номиниран за министър на енергетиката в проекта на служебен кабинет с кандидат за премиер Димитър Главчев.

"Най-накрая начело на енергетиката ще застане човек, който разбира. Ние много пъти сме си говорили, че от Румен Овчаров досега в Министерството на енергетиката се изреди кой ли не, но най-накрая дойде човек, който е енергетик, аз го поздравявам за смелостта да запознае с проблемите, които са в сектора", каза бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му проблемите са изключително много.

"Трябва здраво да се работи. В ядрената енергетика трябва да се подсили АЕЦ "Козлодуй", трябват нови мощности. В газовата енергетика трябва да се намери решение с "Булгаргаз", който е пред фалит и "Боташ". Най-малкото, което може да се направи, е да се ходи в Турция да се преговаря. За ВЕИ-тата трябва да се разшири програмата за подпомагане на сектора за изграждане на батериите към слънчевите паркове", допълни Куюмджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че българската енергетика е най-голяма като обем сектор.

"Там се генерират над 12 млрд. годишно. Няма как да се скрият пари. 2022 и 2023 година частично бяха прекрасни за българската енергетика, благодарение на високите цени, които наблюдавахме тогава, се запушиха дупки, отколкото да възникват нови. Но стремежът енергетиката да бъде ползвана за социални нужди остава, не разбирам защо го правят. В крайна сметка поддържането на ниски цени не помага на всички еднакво. Бабата, която е в селото и харчи 5 лв. за ток месечно, има нужда от помощ. Човекът, който има басейн с олимпийски размери в предградията на София, той няма нужда", подчерта бившият зам.-министър на енергетиката.

Според него все още дефиницията за енергийно бедно все още не е решена.

"Не мога да разбера хората, които вият като линейки срещу "Балкански поток". Това е български проект и той е създаден и изграден с пари на "Булгартрансгаз", който е взел назаем, ползвал е собствени средства и е направил една уникална инфраструктура, която ни поставя обратно на газовата карта на Европа. Преди всичко ние трябва да се грижим за България", категоричен е Куюмджиев.

Той припомни, че ТЕЦ "Марица Изток 3" е спряла работа, като очаква скоро това да се случи и с другите: "До 2026 година "Марица Изток 2" ще приключи, ще си стои като паметник, в момента тя е в много тежко състояние".

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.