Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гьоков: Служебното правителство на Главчев ще бъде редено по-скоро от ГЕРБ

"Нещата, които направиха с Конституцията, са недомислени", смята депутатът от БСП

03.04.2024 | 19:39 Редактор: Вяра Димова

БСП обвини бившите управляващи в лобизъм и защита на монополи и олигарси. В НС тече гласуване на Закона за колективните искове на потребителите. Стигна се до блокада на парламентарната трибуна от страна на депутатите от БСП. 

"Протестирахме. След като има решение на Председателския съвет, решение на парламента на НС, да влезе точката в дневния ред, от управляващите в оставка, ГЕРБ най-вече, се опитаха да я свалят от дневния ред. А тя е единствената нормална точка, която би била в услуга и подкрепа на хората. Това е един законопроект за колективните искове и спорове, която ще даде възможност на много българи", обясни депутатът от БСП Георги Гьоков в ефира на "Денят ON AIR".

Той настоя за работещ законопроект, който да не се налага да се поправя.

"Тези, които искат да попречат да се приеме този законопроект, явно са свързани с монополите, с които имат огромни финансови възможности и притискат народното представителство да не приемат такива законопроекти", изрази предположения Гьоков пред Bulgaria ON AIR.

Той определи политическата обстановка като сложна: "Трибуната в НС се превърна в трибуна на популизма".

Депутатът уточни и защо БСП подкрепи законопроекта за промени в Закона за ДОО, с която да се осигурят великденски добавки на пенсионерите.

"Подкрепихме законопроекта, защото това е традиционна политика за БСП. Следваме нашите последователни политики. В законопоректа на ГЕРБ-СДС има доста недостатъци. "Възраждане" внесоха почти същия законопроект с по-висока сума на добавки. Между първо и второ гласуване ще направим наше предложение и то ще се различава от предложението на ГЕРБ-СДС и "Възраждане". Ще бъде във вид всички пенсионери да получат надбавки, но според това какъв е размерът на пенсиите им", обяви Гьоков. 

По думите му парите не са толкова много, че "да застрашават бюджета на ДОО, както и държавния бюджет". Той уточни, че ПГ на БСП замисля и да внесе промени в Кодекса за социално осигуряване, където да се посочи, че коледните и великденските добавки са нещо нормално.

Гьоков напомни вижданията на партията по отношение на промените в Конституцията.

"Негативно, още повече с този ограничен списък на служебен премиер от президента. С това решение можеше да се стигне до конституционна криза. Дали г-н Главчев е най-добрият избор, тепърва ще се разбере. Главчев е кадър на ГЕРБ. Служебното правителство на Главчев ще бъде редено по-скоро от ГЕРБ, отколкото със съдействието на президента. Нещата, които направиха с Конституцията, са недомислени, неработещи и силно обслужващи техните интереси", смята той.

Депутатът изрази очаквания след изборите много сериозни "пазарлъци".

"Ние няма да участваме в разговори в служебното правителство. Ние можем да участваме в разговори за правителство, но само при ясни следвания на нашите приоритети и политики. БСП е винаги готова за избори. Ще се представим достойно. При нас нещата не са предопределени", обобщи той.

Гледайте целия разговор във видеото.