Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Има ли шанс за правителство с първия мандат? Асен Василев няма да се извини

Битката минава на личностно равнище, смятат проф. Мария Пиргова и Юлий Павлов

20.03.2024 | 19:43 Редактор: Вяра Димова

Битката е толкова оголена, неприятна и няма място за морал, достойнство. Не вярвам на думите на тези политици. Правителство ще има. Не могат да напуснат договорките от лятото за първия мандат. Това са уговорки, дадени и пред външни наши партньори. Не сме сами. Ще видим кабинет с първия мандат, въпреки условията. Това каза политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея Борисов следва стратегия - да представи преговарящ екип, недостатъчно тежък политически, от негови съпартийци, след това да определи ситуацията и да покаже, че правителството е направено "изключително трудно", и да го свали след 6 месеца.

"Това, което интересува Борисов и Делян Пеевски, е Законът за съдебната власт, нищо друго", добави проф. Пиргова.

Събеседникът ѝ социологът Юлий Павлов се съгласи, че има принципно договорени неща и други, оставени за евентуална промяна при ротацията. Като задължителни той посочи определените 9 месеца и ротацията на Денков и Мария Габриел. 

Според него думите на Асен Василев, че няма да се извини на Мария Габриел, Павлов са "недостойно поведение": "Дори да се извини пълноценно, не виждам как ще работят заедно. За да има правителство - Асен Василев трябва да оттегли. Не е готов на това, ще повлече цялата коалиция".

Проф. Пиргова също не очаква Асен Василев да се извини, но според нея Кирил Петков ще го направи.

"В центъра на сглобката и ротацията е съдебната власт и главният прокурор. След половин година ще стане въпрос за това кой кого ще вкара в затвора - Борисов Петков или Петков Борисов. Битката е ужасна, битката минава и на личностно равнище", уточни политологът.

Пред Bulgaria ON AIR Павлов изрази мнение, че двете политически коалиции не са политически алтернативи.

"Политически имат еднакви програми. При преговорите нямаше различия за вътрешна и външна политика, приеха бюджета. Всичко и личностна неприязън", обясни той.

По думите на проф. Пиргова при този политически елит избирателната активност ще бъде ниска.

"Движение "Център" на Божков не се споменава. Избирателите на БСП къде ще отидат. Избирателите на Костадинов, който предаде електората си няколко пъти, къде ще отидат. Ако президентът Радев и други политически сили не се заемат със създаване на алтернатива, какви избори ще правим?", попита политологът.

Асен Василев има много силно влияние в "Продължаваме промяната", отбеляза социологът.

"Ако гледаше за доброто на партията си, трябваше да поднесе извинение и да отвори вратата за нови преговори. Ако втората група излъчи отново Мария Габриел, а ГЕРБ отстъпи за някои от министрите, е единственият шанс да се получи правителство с втория мандат", завърши Павлов.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пламен Бакалов
преди 1 месец
Недостойно ли е да направиш комплимент на жена и да кажеш всеизвестна истина? Сигнализирай за неуместен коментар