Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Спомени за патриарх Неофит: Той се вслушваше в съветите, които търсеше

Най-големите проблеми са неспазването на каноните и уставите, каза проф. д-р Дилян Николчев

15.03.2024 | 20:51 Редактор: Беатрис Младжова

България е в траур след кончината на патриарх Неофит.

"Първите ми спомени са свързани с моето асистентство, началото на работата ми в Богословския факултет с неговия брат, който наскоро почина. Там съм работил 20 години, това са ми първите задочни спомени. След това с годините имахме и служебни, и лични контакти. Той също е бил и преподавател, декан на Богословски факултет, певец. Той се вслушваше в съветите, които търсеше, но невинаги е успявал да реализира това, което му казват специалисти", коментира преподавателят в Богословския факултет на СУ и специалист по църковно право проф. д-р Дилян Николчев в студиото на "Денят ON AIR".

Проф. д-р Николчев си спомня и за забавните моменти с патриарха. 

"Господин Димитър Димитров, братът на патриарха, имаше сърдечна операция и бе настанен в Горна Баня на рехабилитация. Отидохме да го посетим с колега и видяхме патриарх Неофит, тогава още митрополит, по къси гащи. Той се притесни, но го прие като шега. Каза: "Е, да видите митрополит по къси гащи", каза гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

За патриарх Неофит е имало и моменти на трудни решения, но винаги се е водел от доброто.

"Имаше два момента, в които изпитваше болка. Той беше радетел на това Македонската православна църква да има своята независимост. Той също е гласувал против събора, но в частни разговори казваше, че всъщност не е било правилното решение и ще има последствия за Българската православна църква", добави професорът. 

Специалистът по църковно право посочи, че най-големите проблеми на църквата са неспазването на каноните и уставите.

"Също така отсъства публична информация за членовете на Светия Синод. Скандалите, които стават, се базират на това, че Христос не е сред тях, а са най-различни интереси. От една страна вероятно политически интереси. От друга и някакви икономически интереси, борба за надмощие", добави Николчев.

Следващият патриарх трябва да се избере до 4 месеца.

"Деветима имат право, от трима ще се избира, дай Боже да има повече разум и сред членовете, и сред избирателите и най-после да видим една църква, която спазва каноните и устава", призова проф. д-р Дилян Николчев.

Гледайте целия разговор във видеото.