Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

МВнР спря ротацията, китката на Борисов е по-здрава при извиването на ръце

Кристиян Шкварек и Слави Василев очакват лидерът на ГЕРБ да постигне своето

08.03.2024 | 19:41 Редактор: Деси Николова

Съвсем скоро ще стане ясно ще имаме ли нов кабинет - на принципа на ротацията и с мандат на ГЕРБ. Преговорите ще започнат утре.

"Случи се нещо, което беше безпрецедентно в България. Практически беше готова тази ротация, тя щеше да стане и в един момент едни хора решиха да се пазарят за това да може "Ники да лети", за една позиция. Всичко почна не от меморандума. Често го цитираме него, но всичко започна от външното министерство. Изведнъж решиха да искат той да бъде външен министър, за да може "Ники да лети" и оттам започна цялата тази сага", заяви политическият и международен анализатор Кристиян Шкварек в студиото на "Денят ON AIR".

"Има шанс и да не се разберат, противно на всеобщото разпространено мнение, което подлежи на желязната логика, че когато има много пари и когато баницата е много тлъста, то тогава би следвало да се разберат. Не трябва да имаме съмнение, че този, който ще извие китката на партньора отсреща, ще бъде Бойко Борисов, защото неговата китка е по-здрава, той е в позиция и аргументите му, от политическа гледна точка, са доста по-трудно оборими, отколкото аргументите на "Продължаваме промяната", каза политологът Слави Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според Шкварек, дори на световно ниво тази подялба на кабинета се случва за пръв път в историята.

"В България се случи нещо, което според мен, аз съм историк, но не съм изследвал дали се е случило някъде въобще в друга електорална демокрация, въобще в историята. Една политическа партия да спечели изборите, в ясна конкуренция, срещу основен свой противник, след което, след тези спечелени избори да каже: Давам пълната власт, 95% от министрите на моя основен конкурент, на втората политическа партия, която е загубила изборите", подчерта той.

Шкварек е категоричен, че при Европейски избори, които не са 2 в 1 с предсрочни парламентарни такива, крахът на ПП-ДБ ще бъде голям.

"Европейските избори са избори, които винаги са съревнование на тесните ядра и партийните структури, каквито ПП-ДБ изобщо нямат в провинцията. Традиционно европейските избори в цяла Европа са избори, в които има не само ниска избирателна активност, но и много по-лесно евроскептичното избуява повече", коментира анализаторът.

"Със сигурност, дали ще има избори, дали няма да има, Борисов ще излезе сух от водата. Този човек е майстор на късия разказ и той ще успее така да натисне "Продължаваме промяната", правителството да бъде изцяло негово", заяви Василев.

По думите на политолога формирането на партия, начело с президента Радев, би заплашило останалите политически сили.

"Нова политическа партия няма да видим в толкова кратък хоризонт. Факт е, че има огромен вакуум авторитетът на Румен Радев да излезе на терен. Всички го знаем. Изреди се цялото Народно събрание да коментира предполагаемия проект "3 март", който в крайна сметка не видя бял ден, защото всички усещат, че ако Радев скочи, ще има голяма битка", коментира Василев.

Гледайте целия разговор във видеото.