Денков: В България се нагнетява разделение и напрежение

"Има политици, които казват "колкото по-лошо за България, толкова по-добре за нас", отбеляза премиерът в оставка

08.03.2024 | 16:43 Редактор: Деси Николова

България има политическа визия и трябва да стане нормална европейска държава - с високи доходи, привлекателна за инвеститори. В България обаче се нагнетява разделение и напрежение, което се опитва да ни отдели от тази посока. Има хора, които биха искали вместо да работим ефективно и стегнато, да развалят всичко, за да могат да дойдат на власт. Има политици - и външни, и вътрешни, които казват "колкото по-лошо за България, толкова по-добре за нас". Политиката на разделение е най-вредната за България. Това каза премиерът в оставка акад. Николай Денков, след като кабинетът направи отчета си за свършеното през изминалите 9 месеца.

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел също взе отношение, припомняйки, че ако преди години целите са били Шенген и Еврозоната, то днес целта е България.

Габриел коментира, че следващите два дни ще бъдат ключови за преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ. Денков от своя страна добави, че действително имат цялата предварителна информация, за да влязат конструктивно в преговори и да излязат с конструктивен резултат. Той подчерта, че важното е, че преговорите ще протекат точка по точка, ще се види къде има съгласие, къде има различия.

Мария Габриел открои като много важни ключовите думи "доверие", "координация" и "механизъм за вземане на решения", посочвайки, че се търси най-доброто за страната.

Денков е категоричен, че трябва да направят всичко възможно през следващите няколко дни да постигнат съгласие. Той припомни посрещането на първия хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух и заяви, че работата на журналистите "включва и внушения". 

"Видяхме сутринта твърдението, че този хеликоптер има такива проблеми, че той не може да лети, при положение че той е прелетял от Италия до България", допълни премиерът в оставка, предаде БГНЕС.

Във връзка с присъединяването на България към Шенген, Николай Денков посочи, че всеки може да прецени дали една чаша е наполовина пълна, или наполовина празна. 

"Аз предпочитам да е наполовина пълна. Ние сме пълноправни членове на Шенген с останал контрол върху сухопътната граница. Всеки, който е запознат с дипломацията знае, че тази първа крачка много повече ни доближава до финалната линия", добави той.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Прибирайте си мигрантите по домовете, Денков и Габриел! Днес са били момиче в центъра на София, плъхове евроатлантически такива! Сигнализирай за неуместен коментар