Управленската програма е изпълнена на 56%: Денков обеща нови 100 км магистрали

Мария Габриел отказа да назове имена на министри, които е възможно да отпаднат от кабинета

08.03.2024 | 18:10 Редактор: Деси Николова

Правителството "Денков-Габриел" заработи в среда на тежка институционална криза и застой. Така започна отчетът на правителството в оставка. За 270 дни в управлението кабинетът на Денков отчете - 56% от управленската програма вече са изпълнени 

"Преди 9 месеца направихме труден, но изключително важен избор. Политическите партии, подкрепящи правителството, успяха да смекчат противоречията и откритото недоверие помежду си. Те подкрепиха кабинет, който изглеждаше невъзможен в очите на мнозина", посочи вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

В отчета влязоха още кампанията "Достъпно за вас", въздушната линейка, дигиталната раница и бързата евакуация на българите от Израел след началото на войната 

"Един списък от резултати, голяма част от които потънаха в медийното пространство, не защото не са важни, а защото много често бяха заглушавани от други събития, които са с по-малко значение", смята министър-председателят в оставка Николай Денков.

В отговор на критиките на Бойко Борисов, че правителството не е подобрило инфраструктурата достатъчно, Денков обеща нови 100 километра магистрали до следващата ротация. А финансовият министър заяви - Еврозоната е все по-близо.

"Първият стратегически приоритет е България да влезе през 2025 година в Еврозоната. Това ще подобри институционалната рамка на страната, ще намали разходите на бизнеса и на хората и  ще позволи да се вдигне значително потокът на инвестиции", подчерта финансовият министър Асен Василев.

Мария Габриел отказа да назове имена на министри, които е възможно да отпаднат от състава на следващия кабинет. Най-важна остава оценката на премиера и вицепремиера.

"Имаме цялата основа, цялата предварителна информация, цялото разбиране както на сложността, така и на важността на процесите, които се случват в България, за да влезем конструктивно в преговори и да излезем с позитивен резултат", каза още Денков.

А преговорите между политическите сили са насрочени за утре.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.