Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адв. Абровски: Средните земеделци са застрашени от фалит, протести пак ще има наесен

"В България произвеждаме основно зърно, хляб ще има", каза той

28.02.2024 | 20:56 Редактор: Вяра Димова

Земеделските министри от ЕС правят опит да решат проблемите на фермерите.

"Общоевропейско решение има, но него ще го вземе следващата Европейска комисия. Тази, която е в голямата си част виновна да се стигне дотам, където сме в момента, си отива. Хубавата новина е, че тези, които забъркаха кашата, си тръгват. След около две седмици земеделските производители ще отидат на полето, защото идва пролетта", каза адвокатът по земеделско право Пламен Абровски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това ще е причината да се успокоят протестите, но до септември-октомври.

"В момента, който и каквото да каже, е абсолютно безсмислено. Имаме едно законодателство, което урежда т.нар. зелена сделка. Имаме поети ангажименти, има законодателни документи, на база на които се изпълняват ангажиментите от страна на земеделските производители. Това няма как да се промени през следващите три месеца. Следващите няколко месеца ще гледаме предизборна кампания за ЕП. На земеделските производители ще им бъде обещавано всичко. ЕП ще се напълни с нови хора, ще мине време", анализира Абровски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Земеделските производители ще работят и ще се надяват политиците да решат проблема с кризата, смята още адвокатът по земеделско право.

"Говорим за Зелена сделка, но тя не е проблем, когато Европа е в просперитет. Проблемът е, когато Европа е в криза. Ще фалират тези, които са в средния сегмент, защото най-малките са гъвкави, най-големите също. Най-опасна в момента е ситуацията за средния тип фермери. Цените се повишават на база производство. В България произвеждаме основно зърно, хляб ще има. Би трябвало да бъде на нормална цена", прогнозира Абровски.

Според него и в България има риск фермерите от среден клас да фалират и даде пример.

"За последните 9 месеца нищо не се случи. Преди няколко седмици имаше протести. Министърът беше извикан при министър-председателя Денков и започнаха да обясняват, че ще продължат украинската помощ за чувствителните сектори и се взе решение, че ще дадат подпомагане и на зърнопроизводителите. Денков каза, че искат да дадат на най-малките. Г-н Вътев го подкрепяше. Подписаха споразумение. Оказва се, че зърнопроизводителите ще получат около почти 120 млн. От тях само 33% ще отидат при малките", коментира адвокатът.

Властта не иска да има срещу себе си обединен бранш, подчерта Абровски.

"Когато някой реши, че ще разделя, никой не иска обединен бранш. Браншът иска да бъде обединен, но иска да му се помогне. Ако бъде сменен Вътев и се появи човек с представа какво трябва да се случи, може да се справи", заяви гостът. Той засегна и темата за откриването на частната лаборатория на "Капитан Андреево", като уточни, че все още не е ясно дали тя вече има издаден Акт 16.

Гледайте целия разговор във видеото.