fallback

Защо ни разделят за 3 март и какъв е изходът от войната в Украйна?

Горещите теми коментирахме с проф. Захари Захариев и доц. Светослав Живков

27.02.2024 | 20:49 Автор: Тодор Петров

Дни преди националния ни празник се появи мистериозен списък с инструкции как да отбележим 3 март. Има ли правителството нещо общо с това?

"Разбира се, че Министерският съвет и премиерът нямат нищо общо с това. В този текст са вплетени откъслечни изявления на отделни членове на правителството и определени депутати от управляващата некоалиция по темата за отношенията между България и Русия. Не е официална позиция на българските власти", заяви международният анализатор проф. Захари Захариев пред Bulgaria ON AIR. 

Tой се съгласи в военния министър Тагарев, че става дума за дълбок разлом в българското общество и видя "деление по изкуствен начин в контекста на глупави разделителни линии между русофилство и русофобия".

"За жалост, цялата история е обрасла с митологеми. Страшното е, когато историята се превърне в инструмент в ръцете на политиците. Те използват откъслечни моменти от историята в името на своите конкретни политически цели", посочи проф. Захариев и добави, че не трябва да допускаме да продължава политиката на промиване на съзнанието и пренаписване на историята.

Историкът и експерт по изборни системи доц. Светослав Живков на свой ред коментира в "Денят ON AIR", че стенограмата е толкова аматьорски направена, че по-скоро става дума за гавра.

"Не мисля, че целта е дестабилизация. Управляващите гледаха да се презастраховат с това свое изявление. Темата за 3 март - ако има дълбок разлом, той няма как да е изкуствен", смята гостът. 

По думите на доц. Живков основният проблем е, че режимът на Путин използва националния ни празник, за да прокарва своята пропаганда. През 90-те години нямахме проблем с празнуването на 3 март, отбеляза събеседникът.

Според доц. Живков в последните 20 години руската дипломация се възползва по безобразен начин да лансира своите политически опорки с вечната признателност, а това неминуемо води до реакция от страна на други групи българи.

Френският президент Еманюел Макрон разбуни духовете с изказване, че в бъдеще не се изключва изпращане на сухопътни войски в Украйна. "Български войски там няма да отидат!" - това бе категоричната позиция на премиера Николай Денков.

"Г-н Денков е достатъчно интелигентен човек, за да не се ангажира по никакъв повод с подобно позиция. Реакцията му беше напълно логична. Няма изход от тази война освен по пътя на преговорите. Илюзорни са всякакви надежди за победа на Украйна и тотално изтегляне на Русия от тези територии. По военен път е напълно невъзможно Русия може да бъде победена от Украйна", коментира проф. Захари Захариев. 

Доц. Живков обърна внимание, че дипломацията не е изцяло публична. 

"Българският министър-председател заяви, че България няма да изпраща хора в Украйна. Изявлението на Макрон не изключва изпращането на военни части на по-късен етап от войната. Западът търси начини да се спре руската агресия в Украйна. Президентът многократно е заявявал, че изпращането на оръжия в Украйна ескалира конфликта. Като смята, че има друг начин, нека да отиде при Путин и да го убеди да спре тази война", каза още историкът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback