Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Защо ни разделят за 3 март и какъв е изходът от войната в Украйна?

Горещите теми коментирахме с проф. Захари Захариев и доц. Светослав Живков

27.02.2024 | 20:49 Редактор: Тодор Петров

Дни преди националния ни празник се появи мистериозен списък с инструкции как да отбележим 3 март. Има ли правителството нещо общо с това?

"Разбира се, че Министерският съвет и премиерът нямат нищо общо с това. В този текст са вплетени откъслечни изявления на отделни членове на правителството и определени депутати от управляващата некоалиция по темата за отношенията между България и Русия. Не е официална позиция на българските власти", заяви международният анализатор проф. Захари Захариев пред Bulgaria ON AIR

Tой се съгласи в военния министър Тагарев, че става дума за дълбок разлом в българското общество и видя "деление по изкуствен начин в контекста на глупави разделителни линии между русофилство и русофобия".

"За жалост, цялата история е обрасла с митологеми. Страшното е, когато историята се превърне в инструмент в ръцете на политиците. Те използват откъслечни моменти от историята в името на своите конкретни политически цели", посочи проф. Захариев и добави, че не трябва да допускаме да продължава политиката на промиване на съзнанието и пренаписване на историята.

Историкът и експерт по изборни системи доц. Светослав Живков на свой ред коментира в "Денят ON AIR", че стенограмата е толкова аматьорски направена, че по-скоро става дума за гавра.

"Не мисля, че целта е дестабилизация. Управляващите гледаха да се презастраховат с това свое изявление. Темата за 3 март - ако има дълбок разлом, той няма как да е изкуствен", смята гостът. 

По думите на доц. Живков основният проблем е, че режимът на Путин използва националния ни празник, за да прокарва своята пропаганда. През 90-те години нямахме проблем с празнуването на 3 март, отбеляза събеседникът.

Според доц. Живков в последните 20 години руската дипломация се възползва по безобразен начин да лансира своите политически опорки с вечната признателност, а това неминуемо води до реакция от страна на други групи българи.

Френският президент Еманюел Макрон разбуни духовете с изказване, че в бъдеще не се изключва изпращане на сухопътни войски в Украйна. "Български войски там няма да отидат!" - това бе категоричната позиция на премиера Николай Денков.

"Г-н Денков е достатъчно интелигентен човек, за да не се ангажира по никакъв повод с подобно позиция. Реакцията му беше напълно логична. Няма изход от тази война освен по пътя на преговорите. Илюзорни са всякакви надежди за победа на Украйна и тотално изтегляне на Русия от тези територии. По военен път е напълно невъзможно Русия може да бъде победена от Украйна", коментира проф. Захари Захариев. 

Доц. Живков обърна внимание, че дипломацията не е изцяло публична. 

"Българският министър-председател заяви, че България няма да изпраща хора в Украйна. Изявлението на Макрон не изключва изпращането на военни части на по-късен етап от войната. Западът търси начини да се спре руската агресия в Украйна. Президентът многократно е заявявал, че изпращането на оръжия в Украйна ескалира конфликта. Като смята, че има друг начин, нека да отиде при Путин и да го убеди да спре тази война", каза още историкът.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
4 rate up comment rate down comment 1
Не ви е срам вече
преди 2 месеца
Обществото не е разделено по повод 3- ти март, а умишлено се опитват да го разделят на българи и българомразци, които за да демонстрират лоялност към господаря, са готови да се откажат от националния празник, както и да ни върнат в Османската империя, ако посолството поиска. Някои анти българи предпочитат Освобождението да не се беше случвало, защото основна заслуга има Русия, т.е. да няма България.Същите сами могат да си отговорят кое им важно- омразата към Русия или България и българи ли са. Сигнализирай за неуместен коментар