Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Живков: Идеята на Митрофанова да си прибере паметниците е куриозна, трудно ще се случи

"Тази сглобка е много странна и след години наред на нападки, няма как всичко да бъде забравено", каза историкът

07.02.2024 | 20:56 Редактор: Искра Ангелова

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова не изключи Русия да си прибере съветски паметници от България. Става въпрос за 520 монумента.

"Това е доста екстравагантна идея, куриозно е. Но както се казва, би било добре това нещо да се реализира, но едва ли. Нелепо е. Възможно е и да са повече, това са паметници, които са в цялата страна. Много често в малки села има такива съветници паметници. Барелефите броим ли ги за отделни паметници? Паметниците са на територията на Република България, държавната юрисдикция е наша, оттам нататък всичко би могло да се случи, но то може да се случи с евентуално споразумение", каза историкът доц. Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че дори повечето паметници дори не са държавна собственост, а са общинска.

"Това още повече затруднява реализирането на тази доста екстравагантна идея. С интервюто ѝ се запознах посредством нашите сайтове. Това е част от путинската пропаганда, която до голяма степен повтаря старите съветски опорки за ролята на Съветския съюз, събитията на Балканите, частност в България. Нищо ново няма в това отношение. От русофилията в България се възползват проруските и пропутинските среди. Че имаме проруски настроения, това е факт, но оттам нататък цялата тази пропаганда си има източник, той е Москва", допълни доц. Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му много българи имат претенции, че знаят историята, но са запознати с откровените фалшификации.

"При всичките тези шпионски скандали, които ги имаме през последните години, няма нито осъден, което е потресаващо. Повечето от ясно е, че руското разузнаване и руската агентура работи в България. Ние имаме няколко скандални случаи с тези шпионски афери. За съжаление, това са проблеми, които само в страната могат да бъдат решени и за тях трябва да има политическа воля", коментира още историкът.

Доц. Живков е на мнение, че управляващото мнозинство си извива ръцете: "Тази сглобка е много странна и след години наред на нападки, няма как всичко да бъде забравено".

Но смята, че едва ли ще се стигне до предсрочни избори.

Гледайте целия разговор във видеото.