Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кризисен пиар ли е законопроектът за забрана за частни лаборатории на границата?

"ПП връща мафията и ГЕРБ ще я маха", така го определи Иван Манев

23.02.2024 | 21:02 Редактор: Вяра Димова

Управляващите се готвят да забранят частните лаборатории на външните граници на страната.

"Този проектозакон е абсолютен абсурд. Обобщен в едно изречение - ПП връща мафията и ГЕРБ ще я маха от границата", каза представителят от политическа партия "Единение" Иван Манев в студиото на "Денят ON AIR".

Той обобщи три ключови момента в законопроекта и обясни хронологията до момента: "Става въпрос за товаро-разтоварната дейност, която се извършва от частни фирми в момента, т.е. ПП допуснаха отново частните фирми да се върнат, да извършват товаро-разтоварната дейност на пункта на "Капитан Андреево". През 2022 г. Христанов, като заместник-министър, и директорът на БАБХ издават заповед, с която забраняват частни фирми да извършват тази товарно-разтоварна дейност на границата".

По думите му отменената заповед е отменена не по същество, а заради административни пропуски в нея.

"Това, което трябваше да направи сегашният директор на БАБХ, е да преиздаде тази заповед отново. Какво се опитват да направят сега? Кризисен пиар, характерен за ПП - с този законопроект да кажат: "Ще решим проблема". Същевременно Кирил Петков и Денков излизат и говорят за лабораторията, която въобще не е обект на този проблем и на тази война", смята Манев.

Държавата, извършвайки тази товаро-разтоварна дейност, трябва да се върне до една година - това представителят на "Единение" открои като един от ключовите моменти в проектозакона.

"Т.е. ГЕРБ трябва да ги върнат, тъй като следващата една година се очаква при ротацията ГЕРБ да управлява. Второто абсурдно нещо е, че това държавата трябва да направи, когато има готовност - да обучи едни хамали, които да извършват товаро-разтоварна дейност на границата. Сегашният директор на БАБХ уволнява държавните работници. Допуснали са огромен гаф", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според Манев със законопроекта Кирил Петков задължава собствения си министър да инсталира камери в обекта на БАБХ, както и на служителите, извършващи товаро-разтоварна дейност.

"Става въпрос за 30 камери. И това нещо го правят със закон. Това е поредният абсурд. Ние от "Единение" настояваме министърът на земеделието, зам.-министърът, който е ресорен и отговаря за БАБХ, както и директорът на БАБХ, за това нелепо поведение, министър Денков да ги освободи веднага и да върнат отново държавата", настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото.