Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шаламанов: България има проблем с армията, в Украйна не всичко се решава с пари

Според бившия военен министър наборната служба не е решение за българската армия

23.02.2024 | 20:38 Редактор: Деси Николова

Две години от войната в Украйна. На този фон Европейският съюз наложи нови санкции на Русия. Това е 13-ият пакет санкции, който държавата получава за последните 2 години.

"Доста неща се направиха за тези години, но определено те са недостатъчни и определено темпът, с който се милитаризира Русия и с който Русия привлича ресурси от Северна Корея, от Иран, като че ли изпреварват темпа на усилията на всички нас, които заставаме зад Украйна", каза експертът по сигурност и бивш военен министър Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи финансовата помощ за Украйна е критична, но не всичко се решава с пари.

"Всички знаем, че с тези пари трябва да може да бъде купено въоръжение, то трябва да бъде изпратено в Украйна и трябва да бъдат подготвени хора, които да използват това въоръжение", заяви Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че през последните години Украйна е успяла да проведе много мащабна трансформация на въоръжените си сили.

"Те започнаха с промяна на процеси, на организация, тактика. Навлязоха нови технологии, включително технологии, разработени в Украйна, иновации от гражданския сектор, но стигаме отново до най-важния ресурс за всяка една дейност това са хората", коментира бившият военен министър.

В България също има проблем с набирането на хора за армията. Все по-малко студенти се записват да учат във военните ни университети. Стига се до спад от около 40%.

"На първо място е необходима трансформация в образованието, трансформация в комуникацията, с цел да бъде привлечен интереса, но тук огромна роля играе личният пример на командния състав - започвайки от началника на отбраната и до всеки командир, защото в цялата военна история, най-мощният стимул за привличане на хора в армията е личният пример на командирите и личният им ангажимент да мотивират младите хора да се посветят на тази професия", смята Шаламанов.

Според експертът наборната служба не е решение, тъй като е нужна лична мотивация у хората.

"Една армия, която е базирана на технологии и висока мотивация, не може да бъде изградена чрез военна повинност, чрез задължителност, чрез нещо, което не е въпрос на лично решение", каза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.