Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сливането на НАП и Агенция "Митници" прикрива проблем с приходната част?

"Нямаме нови проекти и инвестиции "на зелено", каза бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов

21.02.2024 | 21:03 Редактор: Вяра Димова

Когато говорим за меморандуми - сме свидетели на няколко неуспешни такива. Първият беше за електрическите автомобили. Имаше и друг - "Джемкорп". Когато предлагаме меморандуми, нека да сме по-внимателни. Този меморандум цели разделяне и подялба на България, което не е конституционно. На това мнение изрази бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов в студиото на "Денят ON AIR".

България е демократична, европейска държава и трябва да следваме европейските правила, подчерта той.

Във връзка със сливането на НАП и Агенция "Митници" Борисов припомни опита си: "Всяко едно сливане и поглъщане има позитивни ефекти. Него можем да търсим в намаляването на общата администрация, но тук не е това причината. Най-вероятно това, което се прави в администрацията, е да наместиш пешките или да сложиш свои хора, да промениш системата и да я управляваш. Винаги темата, свързана със сливането на тези две агенции, е свързана с проблем с приходната част. В момента това е пиарски опит, който да отмести темата".

Според него има законодателство, което трябва да се промени.

"Даденото като идея няма да се случи през следващите месеци. НАП работи на база българско законодателство, а митниците работят изцяло на база на европейско законодателство. През 2028 г. чакаме нови регламенти, системите не могат да се интегрират толкова бързо. Сега ли е моментът ние да разбием системата? Не е моментът, носи много рискове. Подозирам, че се прикриват проблеми, които в момента имаме с приходната част", изрази мнение бившият министър на икономиката в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проблемът с инфлацията все още стои, коментира Борисов.

"Въпросът е как ще водим преговорите. Притеснително е, че не чуваме. Всички ние, икономистите, искаме България да бъде член на Еврозоната. Въпросът е как ще го постигнем. България като държава, част от ЕС, е зависима от партньорите ни - основно от Германия, Италия. Тези затруднения, които изпитва и Германия, ще ги усетим и при нас, скоро", прогнозира гостът.

По отношение на инвестициите, Борисов вижда големи хвалби от изпълнителната власт за големия поток на преки чуждестранни позиции. По думите му обаче нямаме нови проекти и инвестиции "на зелено". 

"Тези преки чуждестранни инвестиции, при дълбокия анализ на данните на БНБ, сочи, че идват от реинвестирана печалба. Половината от нея идва от финансовия сектор. Другата половина е в промишлеността", обясни той.

Дали идеята за сливането на НАП и Агенция "Митници" не е опит да изтрие историята, че сме дали милиарди на Руската федерация през "Лукойл", попита Борисов.

Гледайте целия разговор във видеото.