Мария Габриел: Няма да подпиша меморандума, всичко си има граници

"Не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията", каза тя

21.02.2024 | 19:11 Редактор: Вяра Димова

Чух предложения да си разменим местата с Денков, чух екзотика - да добавим още едно ново министерство, за да има за всички място. Време е да кажа какво направих и какво няма да направя. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на пресконференция в сградата на ведомството.

"Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя, и какво да не правя. Преди всичко няма да подпиша т.нар. "меморандум", обяви Габриел.

Тя подчерта, че всичко има граници, а нейните са, че "не приема държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията".

"Обезпокоително е, че този документ е изработен с крайна цел - държавата да бъде разделена между две коалиции, а независими регулатори, съдебна система, службите и контролните органи да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и партийни интереси. Текстовете от меморандума ясно и категорично сочат, че по същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят с абсолютно противоречие с Конституцията, демокрацията и европейската практика. Четвърто - всеки закон, свързан с избора на съответните регулатори и контрол на контролни органи, съдържа ясни правила. Категорично са посочени условията, на които съответното лице трябва да отговаря", уточни Габриел.

По думите ѝ меморандумът влиза в противоречие с българската Конституция.

"Тя за мен е основно ръководно начало на правовата държава и нейните разпоредби се спазват безусловно. Намирам меморандума като ултиматум и опит да променяне на закони според партийните си интереси", категорична е тя. 

"Съдебната реформа е приоритет, но и за най-големият лаик е ясно, че това е програма за цял управленски мандат, а не за 9 месеца. Какво налага промени в службите и защо е фиксиран срок, който съвпада с кампанията за избори на членове на Европейския парламент", изтъкна Габриел.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Райна
преди 2 месеца
На една хищна хиена...,същата,и се присънигениална идея и Кики смело я прие и дори представи... Сигнализирай за неуместен коментар