Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адв. Рангелов: Комисията за Нотариуса няма да свърши работа, ще заметат проблема

Магистратите не са свободни да ходят където си искат, заяви юристът

15.02.2024 | 21:02 Редактор: Деси Николова

Временната комисия в НС за дейността на Мартин Божанов - Нотариуса ще заседава три месеца.

"Моите очаквания от работата на тази временна комисия са скромни. От самото начало личи, че тези хора не могат да влязат в дълбочината на проблема. Те ще изискват справки от Сарафов, от Министерството на вътрешните работи - каква справка ще даде МВР по отношение на оплакванията, които направи гръцкия бизнесмен? Министерството ще каже, че има такива оплаквания, ГДБОП е правила нещо по тях, пратила ги е в прокуратурата и ние не знаем там какво става. Така не се върши работа", заяви адвокат Людмил Рангелов в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Очаква се ревизия на всички прекратени дела, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса и проверка на отказите, постановени по сигнали срещу него. Според Рангелов обаче това няма да доведе до нищо.

"Те са част от същата система. Тези на по-горните нива, до които отива информацията, също са част от схемата. Дори само тези 10 магистрати да се окажат виновни, ама виновни какво значи? Аз разбирам да се установят виновни, разследване, съд, осъждане и уволнение. А виновни, полу-виновни, само едни дисциплинарни наказания е замитане на гигантския проблем, който има в системата", каза адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че магистратите, посещавали клуба на Мартин Божанов трябва да бъдат наказани по някакъв начин.

"Има обща разпоредба в Закона за съдебната власт, която спокойно може да бъде приложена и тя е следната: Поведение, което уронва престижа на съдебната власт. Аз не съм съгласен с твърденията, че всеки има право да ходи където иска и е свободен в извънработно време да ходи да пие. Не се отнася за магистратите, те са по презумпция изключени от тази свобода на поведение, поради факта, че са се съгласили, кандидатствали са, борили са се, измествали са други хора, за да станат магистрати", посочи Рангелов.

По негови думи е крайно време да се въведат ограничения върху следствената тайна.

"Абсолютизирането  на следствената тайна дава възможност на прокуратурата да вършат нищо, или да вършат порочни неща и обществото да не научава за тях. Каква следствена тайна има в истории, които са се случили преди години? Нека информираме обществото, за да може то да реагира", заяви гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.