Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Панева, ПП-ДБ: Денков и Габриел ще намерят компромиса, записът от "Пирогов" е смразяващ

"Голяма част от регулаторите не работят", каза Катя Панева

14.02.2024 | 20:20 Редактор: Искра Ангелова

"Постът външен министър не ни е толкова важен, по-скоро важно е какво ще бъде представителството извън България. Важно е какво лице ще ни представлява, важно е и за българските граждани, които са в чужбина. Преди всичко трябва да се чува българският интерес, това е безспорно. Самата ротация в България и това управление се случва за първи път. Създава много емоции и притеснения, безспорно всички ние се притесняваме какво ще бъде бъдещето на България след 6 март. Гласувахме доверие на акад. Николай Денков и Мария Габриел да направят първото правителство, да предложат министри", каза депутатът от ПП-ДБ Катя Панева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ те са се справили много добре.

"Те са хората, които ще го направят за втори път, и аз съм убедена, че на база оценяването на дейността и целите, които са си поставили и изпълнили, ще успеят да достигнат до един диалог и да ни представят един нов Министерски съвет, който ние да одобрим. Предполагам, че и преговорите все още продължават, но съм убедена, че Мария Габриел и акад. Денков ще намерят компромиса", допълни Панева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че този кабинет е бил съставен с огромни отстъпки и усилия.

"Имайте предвид, че преди това ние сме били опоненти. Но ние днес поставихме бъдещето на България и за това какво искаме нашите деца да наследят. Направихме огромни компромиси, за да се случи това и да има правителство. И ако отидем на следващи избори, за които ние не се притесняваме, ще започнем отначало", коментира депутатът.

От партията ѝ настояват реформите в съдебната реформа да продължат.

"Със сигурност искаме България да стане равноправен член на Шенгенското пространство, Еврозоната. Със сигурност искаме да има избрани регулатори, които да продължат да работят. Сега виждаме, че голяма част от регулаторите не работят", подчерта Панева.

Попитана дали министрите са "пешки", тя отговори: "Не върви такива думи да се произнасят от българския президент. Ако във временното правителство и правителството, което той беше представил, и са работили с местене на пешки - убедена съм, че в сегашното правителство министрите работят съвестно".

Според нея Министерството на здравеопазването е министерството, което е най-трудно.

"Там не е горещ, а горящ стол. Всеки, който седне на този стол, ще бъде опарен, защото там ситуацията е сложна. През всичките години видяхме колко е трудно, но трябва да има здравен министър, който да бъде отговорен. Хинков е министър, който трябва да продължи да работи и именно реформите, които започна, са правилният път. Но уважаваме неговото решение", добави Катя Панева.

Тя смята, че записът от "Пирогов", който изтече по-рано през деня, е "смразяващ".

"Видно е, че в "Пирогов" има проблеми, което удря и чисто репутационно по самата болница, което не трябва да се позволява, защото това е най-голямото здравно заведение. Там работят качествени работници. Там има хора, които носят в сърцето си здравеопазването", каза още Катя Панева.

Гледайте целия разговор във видеото.