Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Коментар: Габриел ще остане външен министър, битката за регулаторите ще бъде жестока

Доц. Стойчо Стойчев и Валерия Велева обсъдиха и проблемите със земеделците

05.02.2024 | 20:39 Редактор: Толя Стоянова

"Мария Габриел категорично е заявила, че иска да остане външен министър. Тя подготвя Национална външнополитическа доктрина. Денков няма този външнополитически ресурс да се справи с външната политика. Да не забравяме, че Мария Габриел има два мандата като еврокомисар. До 5 март, ден преди да подаде оставка министър Денков, все пак ще постигнат някаква договорка", заяви журналистът Валерия Велева в студиото на "Денят ON AIR".

"Почти една година слушахме как ГЕРБ искат смяна на министри, очевидно, че ПП искат да направят контраоферта. Това е стратегия за водене на преговори, далеч съм от мисълта, че Денков иска да стане външен министър", коментира политологът доц. Стойчо Стойчев.

Велева посочи, че съпредседателят на ПП Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев са заявили, че за тях външното министерство е червена линия.

По думите на доц. Стойчев в ЕС са важни два големи сборни формата - единият е Съветът на външните министри, а другият е Съветът на държавните правителствени ръководители.

"Ако г-жа Габриел заема и двата поста едновременно, това означава, че тя ще представлява България, що се касае до Европейския съюз. Политическите лидери трябва да излязат и да кажат какво ще правят в близко и средносрочно бъдеще", добави той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Велева проблемите на хората не се решават, а вътрешните скандали ще продължават.

"В момента сме изправени пред безсрочни протести на земеделците. В тези 9 месеца бяхме свидетели на вътрешни скандали, които ще продължат и в следващите месеци. След ротацията идват регулаторите, там битката ще бъде още по-голяма и драматична", прогнозира тя.

"И в Германия, и във Франция има протести. Ясно е, че в ЕС трябва да има реформа. Винаги животновъдите са по-назад. Тези проблеми един кабинет не може да ги реши. Проблемът на ЕС е, че чрез механизмите на финансиране на земеделските производители не създаваше дълго време стимули за технологично производство и това производство изостава. Сега трябва с нашите данъци да изхранваме тези хора - най-вече да изхранваме във Франция земеделските производители", коментира доц. Стойчев.

На въпрос как ще продължи "войната" между председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев, Велева отговори, че ще продължи със същия интензитет, с който е започнала. По думите ѝ всички сигнали, които са дадени, трябва да се проверят и прокуратурата да излезе и да каже кое е вярно.

Гледайте целия разговор във видеото.