Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от БСП: Има разминавания в гласовете в 300 секции при кметските избори в София

"Част от флашките с памет на машините за гласуване са се "загубили в мазето", твърди Диана Тонова

02.02.2024 | 20:46 Редактор: Деси Николова

Липса на флашки, разминавания в протоколите и сигнали за нередности. БСП оспорват изборните резултати за кмет на столицата. Съдът насрочи ново заседание на 15 март и назначи допълнителна задача към настоящата експертиза.

"Самият факт, че съдията допусна допълнителна задача, потвърждава нашата теза за сериозността на нарушенията, които констатира съдебната експертиза до момента. Притеснително за нас е не толкова фактът, че за един или друг кандидат има разминавания в посока нагоре или надолу в гласовете, а е притеснителен самият факт на разминаване", заяви общинският съветник от БСП Диана Тонова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя отбеляза, че между флашката, която съдържа паметта от машинното гласуване и протоколите, би следвало данните да са идентични, но това не е така.

"Установихме в 313 протокола, които искахме да бъдат обследвани, само в 13 няма разминавания между общия брой подадени действителни гласове за двамата кандидати в протокола и в този, който е от флашпаметта. Има разминавания в 300 секции", разясни Тонова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По нейни думи има секции, в които броят гласували е по-висок от разпределените гласове. Друга нередност, която се забелязва, е липсата на 15 от флашките, които съхраняват паметта от машините за гласуване.

"Няма ги. Вещите лица казват, че 10 дни са настоявали за тези флашки, докато са преглеждали материалите. В крайна сметка са им казали, че 'някъде в мазето са се загубили'. Резултатите от флашките са отчетени, те фигурират като резултат в протоколите, но са се загубили и ние не можем да направим справка от съдържанието, което те носят", каза още гостът.

Тонова е категорична, че при констатиране на нередности и в останалите 1030 секции, съдът трябва да касира изборите.

Гледайте целия разговор във видеото.