"Тренд": ГЕРБ води със 7% на ПП-ДБ при избори днес

Най-ниско е доверието към НС, най-високо - към президентството

31.01.2024 | 13:03 Редактор: Тодор Петров

В разгара на политическия сезон, белязан със скандали и напрежение между институциите, винаги са интересни социологическите проучвания за нагласите сред хората. 

При избори днес в Народното събрание отново биха влезли същите шест политически формации, които и в момента са в парламента. Това показва проучване на агенция "Тренд".

Дори подредбата на формациите се запазва същата, каквато бе и преди година. Най-отчетлива е разликата между първите две формации. През пролетта на миналата година ГЕРБ-СДС станаха първа политическа сила с около 2% аванс пред ПП-ДБ. Ако изборите бяха днес, преднината на формацията на Бойко Борисов би била цели 7%. 

Едно от най-дискутираните решения на Народното събрание бяха гласуваните промени в Конституцията, които впоследствие бяха атакувани от президента в съда. Оказва се обаче, близо половината, или 46% от анкетираните граждани, не са запознати с новостите в основния закон. 

От "Тренд" измерват и доверието в институциите. Най-ниско е то към НС – 15% положителни оценки. Подкрепата към правителството е 22 на сто, а към президентството е най-висока - 36%. Според проучването преди ротацията и въпреки измерения нисък рейтинг властта е стабилна, а 42% от анкетираните не искат предсрочни избори. 

Проучването е на агенция "Тренд" по поръчка на в. "24 часа". Реализирано е в периода между 17 и 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "Лице в лице" с таблет сред 1016 пълнолетни. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


4
0 rate up comment rate down comment 0
Веселка
преди 2 месеца
Te затихнаха в момента, покрай бърята на ДБ Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 2 месеца
той % на ппдб пада стремглаво Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
тия резултати да не са за онея дето като видят че някой побеждава, гледат да се присламчат към него за да не изглеждат тъпо. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 2 месеца
Надявам се тея 1016 души да са били болни в момента на анкетиране ...Иначе не мога да си обясня що за мазохизъм е това - да те крадат и заробват държавата от 20 години, и ти пак за тях ... А тези новите пък направо искат да ни затрият ... Сигнализирай за неуместен коментар