Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт по сигурността: Явно Пеевски има добра информация какво се случва в МВР

Нужна е реформа основана на граждански контрол в системата за правоохрана, заяви Иван Анчев

30.01.2024 | 21:02 Редактор: Елеонора Танева

МВР потвърди, че има постъпили сигнали срещу президента.

"Това е сигнал за силно политическо влияние, явно Пеевски има добра информация какво се случва в МВР. И не само той, което също е недопустимо. Не е редно в такава специфична сфера като държавното управление хора да имат информация като нямат пряко отношение към случващото се в институциите", коментира дипломатът и експерт по сигурност Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че всяко правителство дава заявка за реформа в службите, за да бъдат независими. 

"Реформата обаче е да назначи неговите хора на правилните места, това не е реформа, виждаме го десетилетия наред. Ще се въртим в омагьосан кръг, докато не се изтръгне политическото влияние в службите", каза Анчев.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че задочният диалог, който се води между президента и институциите, не е в полза на държавността. А функциите на президента определи като по-скоро декоративни според Конституцията. 

"Смяната на председателя на ДАНС не трябва да е политическа, не трябва да се допуска поредният наш човек на конкретното място, а да сложим, който заслужава. Последната кадрова чистка на Калин Стоянов в областните дирекции махна завършили академия на ФБР във Вирджиния кадри. Кадърните полицаи се отчайват след няколко години в системата", заяви експертът по сигурност.

Анчев призова за реформа, основана на граждански контрол в системата за правоохрана. Според него също така Съветът по сигурността към МС трябва да се изведе като орган, който да координира и да дава стратегически насоки на спецслужбите.

"Пробойните не се запушват толкава лесно, доверие се гради много трудно, особено в такива специфични сфери. С десетилетие градено доверие може да бъде срутено само поради изтичане на информация", добави Анчев.

Дипломатът призова за смяната на вътрешния министър при предстоящата ротация. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа