Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стефан Константинов: Държавата е мащеха на държавните болници

Схемите за източване на пари са по-лесни в частните лечебни заведения, заяви бившият здравен министър

30.01.2024 | 20:38 Редактор: Деси Николова

За схеми, които болниците използват и драстичните цени на онколекарствата се говори от години. Едно и също лекарство от един и същи доставчик на държавната болница се продава на една цена, а на частните - на друга. По този начин се източва НЗОК, а става въпрос за 28 пъти по-скъпа цена. 

"Простичките обяснения са, че това са стечения на пазара. Няма такова нещо. Лекарствата, за които говорим, всъщност болниците са едни пощенски кутии за тях. Тези лекарства ги плаща НЗОК, болницата си лекува и си взима пари по клиничната пътека. Лекарствата са нещо различно - би следвало болниците да правят търг, да купуват лекарства и след това касата да им възстановява парите. От тази гледна точка, те нищо не печелят. В цялата работа обаче се е намерил механизъм, по който, благодарение на това, че някои болници са по-малко контролирани и не се изисква към тях да има такива стриктни процедури, са намерили начин да купуват за много висока цена лекарството", заяви бившият здравен министър Стефан Константинов в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Той поясни, че това е по-често явление в частните болници, отколкото в държавните, тъй като болницата трудно може да извлече позитив от тази схема.

"В държавни болници, които правят обществени поръчки и нямат дистрибутори това е трудно. Това е един механизъм, по който болниците да елиминират закона и да си осигуряват по-високи доходи, което поражда въпроси за лоялността и конкуренцията между тях. Това е сериозен проблем, защото не говорим за 10-20 лева, а говорим за 100 млн. годишно. Болниците, които разполагат с такъв ресурс, как се позиционират спрямо другите болници? Ние сме възмутени от състоянието на държавните болници, но виждаме, че собственикът им е една мащеха, която непрекъснато ги тормози, а в същото време е много толерантна към други субекти", допълни Константинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Депутатите от здравната комисия решиха да сложат таван за цените на онколекарствата. Така стойността на един медикамент ще бъде еднаква и в частната, и в държавната болница. Новата формула ще бъде гласувана утре в пленарната зала.

"Много е хубаво, че са се заели, но това, което са започнали всъщност трябва да е механизъм тип "предпазен клапан", ако основният не сработи. Никой не говори за основния въпрос, който трябва да бъде, а именно процедурата, която ще гарантира ниски цени и равнопоставеност на болниците - централизираният търг, който да въведе еднакви цени, по които НЗОК да плаща", каза още бившият здравен министър.

Гледайте целия разговор във видеото.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа