Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вучков: В МВР има много неподготвени кадри, не може 5 000 пенсионери да са пожарникари и полицаи

Правосъдна реформа, без реформа на МВР, не може да се случи, заяви бившият вътрешен министър

12.01.2024 | 20:10 Редактор: Елеонора Танева

Реформата в службите е на дневен ред.

"Ако наистина това е целта на реформата, да се промени процедурата за промяна на назначаването на ръководители на служби, това ще бъде неудачно решение. Ако Министерския съвет ще предлага, а Народното събрание ще избира, ще повторим феномена "Пеевски" от лятото на 2013 г., което предизвика изключителни протести, социални протести, широкомащабни", коментира бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков в студиото на "Денят ON AIR".

Той призова за адекватни решения, за да могат службите да работят качествено, информирано и с ясни цели.

"Овладени служби звучи много страшно, могат да бъдат ползвани за политически цели, ако не са поставени на сериозен външноведомствен контрол, включително парламентарен. Трябва да има целеполагане. В момента не се знае кой поставя задачите пред българските служби за сигурност, особено за цивилното разузнаване и ДАНС", категоричен беше бившият вътрешен министър. 

По думите му службите не са пробити, но може би ще има опити за овладяването им, които според него няма да са успешни. Проф. Вучков призова за спешни реформи.

"Не може 5 000 пенсионери да са пожарникари и полицаи. Самото вътрешно министерство се управлява от министър до най-редови полицай с резолюции, всеки ден се изсича една планина като Витоша и се мести от бюро на бюро. Всичко, на което ставаме свидетели по медиите, произтича от неподготвени кадри", убеден е проф. Вучков.

Гостът призова и за свиване на ножицата в заплащането между МВР и съдебната власт, като в момента разликата във възнагражденията е два до три пъти. 

"Правосъдна реформа, без реформа на МВР, не може да се случи. МВР събира доказателства, провежда над 97% от досъдебните наказателни производства. Прокурорът и съдът ще отсъдят присъди, само ако МВР си свърши качествено работата", изтъкна гостът.

По отношение на границата с Турция, той посочи, че основна грижа за охраната ѝ трябва има "Гранична полиция", подпомагана сериозно от военните. 

"По отношение на Шенген до 15 декември са се надявали, че ще ни приемат първо ограничено, но с посочена дата за сухоземни граници, но съпротивата на Австрия е била огромна и затова сме се съгласили на този мъничък компромис", коментира проф. Вучков.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
бивш граничар .
преди 3 месеца
Тази несъстоятелност която се прокара в службите за сигурност продължение на близо повече от 7-8 години пенсионери АПЗ да продължават да заемат длъжности и възпират кадровото развитие на младите служители .Крайно време да се сложи на подобни кадрови назначения и политики . Сигнализирай за неуместен коментар