Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Войната на Верите" разказва за съдбата на 65 войника, изправени срещу 20-хилядна армия

Колкото е по-млада една вяра, толкова е по-агресивна, смята Людмила Филипова

27.12.2023 | 20:34 Редактор: Толя Стоянова

Писателят Людмила Филипова представи най-новата си книга "Войната на Верите".

"Това е една история, която се е случила преди 600 години в шуменския край. Преди 17 години видни дейци ме поканиха на среща, в която искаха да разкажат за героичния подвиг на 65 войни, които са спасили цялото местно население. Това е напълно неизвестна история, защото не е типична за клишетата, на които са свикнали европейците", коментира Филипова в студиото на "Денят ON AIR".

"Армия от над 20 хил. бронирани рицари идват да пометат българските земи, горят се църкви, бесят се свещеници, изнасилва се, граби се. В Шуменско 65 войници са оставени в гарнизона от османския султан да пазят мирното население. Интересно е да се погледне историята извън клишетата", сподели писателката.

Тя разказа, че самата битка се случва през далечната 1444 г. Филипова призна, че обича да научавам нови неща. Според нея, когато човек стои далеч от клишетата, историята следва своя естествена логика.

"В по-голямата част от времето на съществуването на България като държава сме били под чуждо влияние. Когато сме били по-малки, както и сега, на политиците им харесва да слушат други. Когато една държава е много малка и не може да си партнира със своите съседи, трябва да следва политиката на по-големи сили. От икономическа и геополитическа логика това се налага", каза Филипова в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос защо воюват верите, тя отговори, че не е почитател на религиите, защото в природата им е заложено да воюват. По думите ѝ те са противоестествени и винаги се стига до конфликт.

"Колкото е по-млада една вяра, толкова е по-агресивна, за да оцелее и да се наложи", смята писателката.

Гледайте целия разговор във видеото.