България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Любовта е главен герой в новата книга на поетесата Маргарита Петкова

Премиерата на "Още бели нощи" ще се състои на 14 декември

12.12.2023 | 09:12 Редактор: Тодор Петров

Поетесата Маргарита Петкова представя новата си книга "Още бели нощи". Премиерата ѝ ще се състои на 14 декември. Любовта е основната тема в "Още бели нощи", а стихове от книгата ще прочете актьорът Мариус Донкин. 

"Стихове не могат да се разказват, трябва да се прочетат. Емоцията беше положителна, от време на време - отрицателна. Но не към любовта, а към света и това, което ни заобикаля. Любовта е чувството, което надделява - тя е към определен човек, изкуство, родина, деца... Всеки търси и намира нещо в това чувство. Любовта е движеща сила", сподели поетесата в студиото на "България сутрин"

"Разбрах, че е много лесно да се пишат римушки, в социалната мрежа са подредени като павенца. Изобщо не е вярно ширещото се мнение, че свободен стих се пише от хората, които не могат да пишат класически", подчерта Маргарита Петкова.

Тя цитира поета Калин Донков: "Едно стихотворение идва. Не можеш да го каниш с кафе. Ако дойде, не можеш да го махнеш". 

"То идва внезапно. Възпитани са и не пречат. Изведнъж идва първият ред и нататък се пише само, ти тичаш след него. В един момент спира", отбеляза Петкова пред Bulgaria ON AIR

По думите ѝ най-голямата награда за един автор е читателят да се припознае в написаното. Самата Маргарита Петкова не се връща да редактира своите стихове, нито ги оставя "да отлежат".

"Много е различно "учител" и "преподавател". Учителят преди всичко е длъжен да възпитава. Нашето образование е един горещ картоф, който непрекъснато си прехвърлят семейство, училище и общество. Малко съм скептична към тестовете на PISA. На Панаира на книгата беше пълно със семейства с деца, които купуваха книжки. Трябва да покажеш на децата, че в книгите има нещо хубаво. Хората са жадни за поезия, защото са жадни за любов", каза още поетесата.

Гледайте целия разговор във видеото.