България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"За човек няма невъзможни неща": Силвия Аздреева мотивира с книгата си "Да покориш себе си"

Когато изкачваш върхове, не ги покорявяш, а покоряваш себе си, каза българката, стъпила на К2

06.12.2023 | 10:07 Редактор: Елеонора Танева

След като покори три осемхилядника, сред които най-смъртоносния връх в света К2, Силвия Аздреева с още едно изпълнено предизвикателство - издаде книгата "Да покориш себе си". 

"Когато изкачваш върхове, не ги покорявяш, а покоряваш себе си. Преживяванията там няма как да не те променят, волята, която трябва да проявиш, е нещото, което надделява. Аз като обикновена жена, която не е претендирала за алпинист, и попаднала в много тежки и сурови условия по пътя към върховете, проявих достатъчно воля, за да премина през тези моменти, изправих се срещу смъртта на няколко пъти, не се отказах, там където се отказаха и мъжете", сподели Силвия Аздреева в студиото на "България сутрин".

Със спортния журналист Найден Тодоров започват подготовката на книгата още преди 2 г. Решават да включат истории и от последните покорени от Аздреева върхове. Като основна причина да напише книгата си тя посочи тази да мотивира хората да следват мечтите си и да повярват, че могат да ги постигнат, въпреки всичко и всички. 

"Няма значение кои сме, откъде тръгваме, на каква възраст, мъж или жена, можем да постигнем всичко в нашия живот, човешките възможности са неограничени. Когато изкачих Ама Далбан не бях толкова подготвена, проявих упорство, убеждавайки моя непалски екип, че преследвам своята мечта и им заявих, че няма да си тръгна от Непал, докато не го изкача, това е един от най-техничните върхове на планетата", допълни Аздреева.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи следващото си  предизвикателство, което ще бъде на  5 364 м.

"Това е базовият лагер на Еверест. С непалския ми екип ще заведем групи от хора, които желаят да стигнат до най-високия базов лагер в света, да видят къде спят алпинистите, там сме месец и половина преди експедицията. Стигането до базовия лагер е голямо постижение", уточни Аздреева. 

Тя допълни, че не иска повече да причинява на близките си стреса, който са преживели при покоряването ѝ на осемхилядниците: "Много преживяват, когато съм горе, нямат връзка с мен, падат лавини, през всички тези седмици, когато ме няма".

Гледайте целия разговор във видеото.