Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Гечев: България няма проблеми с Конституцията, ще подкрепим "Възраждане" и ИТН

"Не са хора тези, които са нарязали тортата с главата на дете от Паметника на Светската армия", каза депутатът от БСП

21.12.2023 | 20:50 Редактор: Вяра Димова

Бюджет 2024 г. компенсира значителна степен доходите от инфлацията. Увеличението на някои доходи и социални компенсации бяха заложени още от предишния парламент, това касае швейцарското правило, майчинските и минималната работна заплата. Добре е, че донякъде се компенсира инфлацията. Лошото е, че основната цел на бюджета е на всяка цена да постигаме така мечтания дефицит от 3%. Никъде в ЕС няма такава цел. Това каза депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на "Денят ON AIR".

Липсата на реформи той определи като притеснително и даде пример: "Наливаме повече пари в здравеопазване, болниците си остават търговски дружества, Здравната каса плаща десетки пъти по-скъпи лекарства на частните болници, отколкото на държавните. Един от световните лидери сме по брой легла на 100 000 души. Наливаме повече пари в сектор, който е нереформиран, в който има огромни пропорции".

Проф. Гечев изрази и несъгласие в социалната сфера, като напомни, че БСП е направила предложение да се приемат реални стимули за децата и младежите. 

"Най-тежкият проблем у нас е демографският проблем. Ние сме една от най-застаряващата нация в света. Пенсионните фондове ще изпитват напрежение само след няколко години. Расте броят на населението в пенсионна възраст. Енергетиката се развива по трагична спирала. Оставяме в калта два чудесни реактора. 3 млрд. лв. са загробени в "Белене". Преобладава слугинажът на всяка цена да участваме в безвъзмездни доставки за Украйна, да издържаме десетки хиляди мигранти от Украйна. Това се прави, за да се угоди на геополитическите интереси на други страни", смята депутатът от БСП.

По думите му "Лукойл" има бензиностанции в САЩ - на Източния бряг, има в Брюксел и "Лукойл" не се намира под никакви санкции не ЕС, или на която и да било страна.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Гечев обяви, че БСП ще подкрепи жалбата на ИТН и "Възраждане" срещу промените в Конституцията.

"Ние не сме съгласни с промените в Конституцията. Това е опит да се промени Конституцията в угода на управляващите. Демонстративно участвахме в дискусиите, но гласувахме "против" всички предложения. Не считаме, че България има проблеми с Конституцията. Тези промени се правят, за да назначат техни хора", категоричен е депутатът.

Проф. Гечев коментира и скандала с изядена торта с нарязани глави от Паметника на Съветската армия.

"Тези, които са замислили, реализирали и са се черпили с торта, върху която има детска глава, глави на войници, не са хора", изрази позиция гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 1
az
преди 4 месеца
Този, дето с камарада си Виденов докараха долара до 3000 лв има наглостта да се обажда. Сигнализирай за неуместен коментар