Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шофьори от Градския транспорт готвят блокади, няма кой да работи за малко пари

40 млн. лв. стигнат за 15% увеличение на заплатите, посочи Александър Шопов от КНСБ

19.12.2023 | 21:12 Редактор: Елеонора Танева

Служителите на градския транспорт настояват за увеличение на заплатите или ще започнат с блокади по ключови кръстовища не само в столицата.

"На този етап не ни обещават пари, което само ще изкара хората на улицата, няма как. При 933 лв. минимална работна заплата от 1 януари един висшист в столичното метро да взима 1300 лв... Искаме за градския транспорт 40 млн. лв. Над 30 млн. са за София, 7 млн. за страната", заяви Александър Шопов от КНСБ в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му държавата не си изпълнява ангажиментите към сектора, финансирането според него трябва да е 50:50, както в другите европейски държави, защото градският транспорт е социална услуга и е редно да бъде дотирана.

"Когато няма пари, няма има и кой да работи. Не виждам драмата на Асен Василев при положение, че имаме повече от 550 свободни позиции за шофьори само за София. Във всички разговори, които проведохме и с финансовия министър, не получихме обратно връзка защо няма пари. Каза ни се, че ще има, ако направим 100% електрически градския транспорт.  Работниците ли са виновни или синдикатите?", попита гостът. 

От кмета на София са получили разбиране и той е говорил с финансовия министър, но резултат няма. В момента се провеждат срещи по места със структурите, за да се набележат стачните действия. 

"Няма да оставим градския транспорт без увеличение.  Надявам се правителството да прояви разум и да ни покани на среща с реални обещания. Ако не - сме готови за стачни действия, блокаж в цялата държава", категоричен е представителят на КНСБ пред Bulgaria ON AIR. 

Шопов посочи, че шофьор с 1800 лв. заплата ще взима същите пари и в хранителен магазин, но няма да носи отговорност за живота и здравето на хората. Той допълни, че заради недостига на хора се трупат много часове извънреден труд, като средно на шофьор се падат по 150 на година.

"Достигнат е критичният минимум. В момента, в който има 5 човека в болнични, не могат да се вържат графиците за деня. Същото е в "Метрополитен", когато един не е на работа, цялата система страда", даде пример Шопов.

Гостът уточни също, че исканото увеличение на заплатите е с около 15%.

Гледайте целия разговор във видеото.