Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Константин Попов: В наш интерес е войските на Путин да стоят по-далеч от границата ни

Траен мир не се вижда много близо на хоризонта, подчерта генералът

19.12.2023 | 21:01 Редактор: Толя Стоянова

Бюджетът за отбрана за следващата година отбелязва ръст с 800 млн. лв.

"Постигна се изискване, което е общоприето, че разходите за бюджета за отбрана трябва да са над 2%. Това е минимумът, оттук нататък ще трябва детайлна оценка на средата за сигурност. Ние сме закъснели в нашето съзнание да възприемем отбраната не като задължение единствено на войника, а като отношение на всички институции", заяви ген. Константин Попов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му указването на помощ на Украйна е морално задължение, но става въпрос и за интереси.

"Ако войските на Путин стоят по далеч от нашата граница, това е в наш интерес. Има и политически амбиции, и политически интереси. Когато една държава е демонстрирала своето агресивно поведение, очевидно губи доверие", каза генералът в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос вижда ли се краят на войната, той отговори, че не очаква да приключи в близко бъдеще

"Има разминаване на интереси. Русия обявява че води отечествена война срещу Запада, докато за Украйна това са чисто национални интереси - да се възстановят загубените територии. Траен мир не се вижда много близо на хоризонта. Политиката е и пазар, сигурно ще има и компромиси, но трябва да се върнем към основното правило, че си спечелил войната тогава, когато противникът ти е приел условията", коментира ген. Попов.

Той подчерта, че всяка една помощ е важна в такава тежка ситуация.

"Ние сме обявили неутралитет 44-та година и след това Съветският съюз на 5 септември обявява война. Колкото и да се обявяват за неутрални, ако другите не те приемат за неутрален, това работа не върши", заяви гостът.

Ген. Попов потвърди, че през 2025 г. се очаква да получим изтребители F-16. Втората партида ще дойде 2027 г. 

"Имаме обучени пилоти, двама са завършили програмата. Продължава подготовката на летателния технически състав. Всичко върви в нормално темпо. Дано да има достатъчно добра организация и да не се окаже, че самолетите ще бъдат готови, а ние не можем да ги приемем. Има много изисквания и се надявам, че Министерството на отбраната мисли и действа", каза още гостът.

По думите му има сключен договор за ремонт на шест двигателя на МиГ-29. Според ген. Попов разполагаме с достатъчен финансов ресурс, който да може да се използва ефективно, за да имаме силна армия.

Гледайте целия разговор във видеото.