fallback

Росен Христов: Таксата за руския газ беше излагация, никой у нас няма капацитет да управлява "Лукойл"

"Никой в България не е управлявал рафинерия", каза бившият енергиен министър

18.12.2023 | 20:27 Автор: Искра Ангелова

Отпада допълнителната такса за транзит на руски газ. През октомври Народното събрание изненадващо прие такса за вноса и транзита на руския газ през системата на България, която трябва да се поеме от руската "Газпром". Срещу тези планове обаче възрази Унгария, която подаде жалба в Брюксел. Онзи ден оттам официално заплашиха, че ще ни сложат вето за Шенген, ако не премахнем въпросната такса.

"Още, когато беше въведена тази такса, коментирах, че това е пълна излагация и няма абсолютно никакъв начин тази такса да бъде събрана. Поддържам своето мнение от самото начало - това никога не е било планувано - да бъде събрана, целта беше да се вкара "Булгартрансгаз" във фалит, а след това да се приватизира. В същото време да се направи едно фалшиво балансиране на бюджета, като се покажат някакви приходи от 2,5 млрд., които да оправдаят определени разходи", каза бившият енергиен министър Росен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че все пак таксата, която е трябвало "Булгартрансгаз" да плаща, е била прехвърлена на Митниците.

"След това стана ясно, че няма как и Митниците да я събират. Оттам беше свалена приходната част в бюджета, докато не дойде времето, в което да бъде изцяло отменена. Щетите обаче са вече нанесени. Ние сме в изострени отношения и със Сърбия, и с Унгария. Разбира се, и гърците скочиха. Показахме на цяла Европа, че сме неадекватни и че на нас не може да се разчита. В момента "Булгартрансгаз" дължи 250 млн. лв. и се търсят счетоводни схеми така, че да не ги дължи", допълни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му "Булгаргаз" масово губи пазарен дял в България.

"Единствената причина за това може да бъдат конкурентни доставки на газ от Русия, тъй като само от тях газът може да бъде на по-ниски цени от "Булгаргаз". Очевидно посредниците са на преден план. Това е системна политика на "Продължаваме промяната". Те още при предишното си управление докараха посредниците, спряха евтиния газ от "Газпром", започнаха да купуват по-скъп, сега в момента вървят подобни схеми така, че държавното предприятие да не може да печели, а да печелят частни фирми", подчерта бившият енергиен министър.

Росен Христов е категоричен, че договорът с "Боташ" е много важен стратегически: "Боташ" няма регистрации в България. Ако иска да влезе на българския пазар, отговаряйки на всички условия, би трябвало да го допуснем. "Булгаргаз" в момента води супер пасивна политика, вместо да търси нови търговски партньори и да продава газ на международните пазари. Това е супер странно, не знам защо го прави, не знам защо министерството не управлява "Булгаргаз" по подходящия начин."

Той е на мнение, че "Булгаргаз" има проблем с кадрите и има нужда от експертна помощ.

"Българска фирма няма капацитет да управлява "Лукойл" - никой в България не е управлявал рафинерия, това е един много сложен обект, който иска експертиза, която ние никога не сме имали. Тя може да съществува само при стабилен договор за доставка на суров петрол. И наистина говорим за стабилни доставки, без прекъсване, както и да са на конкурентна цена", добави Росен Христов.

Бившият министър поясни, че при неадекватно управление от печеливш този бизнес може да стане губещ.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback