Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Николай Василев: Ще ни приемат в Еврозоната по милост, води се прахосническа политика

"Сега гледаме успеха на Хърватия по телевизията, а ние загиваме на Балканите", заяви бившият министър на икономиката

08.12.2023 | 19:55 Редактор: Тодор Петров

Бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев заяви в предаването "Денят ON AIR", че oтдавна можеше да сме влезли в Еврозоната заедно с Хърватия. 

"Ако бяхме влезли, щяхме да видим, че няма висока инфлация, само позитиви има. Сега гледаме успеха на Хърватия по телевизията, а ние загиваме в средата на Балканите", подчерта той.

"От самото начало всички действия на Асен и Кирил бяха да не влизаме в Еврозоната и да го отлагаме. От средата на 2021 г. досега за седми път приемаме бюджет, актуализации, закъснели бюджети. Всички са в посока популизъм, харчене, дефицит и дългове. Асен и Кирил първо бяха против Еврозоната, отложиха за 2024 г., после отложиха втори път за 2025 г. Ако ни приемат в Еврозоната, ще бъде по милост и по измъчен начин", смята бившият министър на икономиката. 

Николай Василев изобщо не приема 3% дефицит като цел, а по думите му пред Bulgaria ON AIR това е провал.

"Трябваше да има излишък от 1%. Има всички икономически условия да няма дефицити, а да има излишъци", категоричен бе гостът.

Запитан кои разходи в бюджета можеше да бъдат орязани, Василев отговори:

  • Първо - държавната администрация. Населението намалява всяка година драматично. Държавната администрация продължава да се увеличава и тази година. Защо? Това е отражение на липсата на всякакво желание и умения за реформи в държавата. 
  • Второ - концесиите. Всички големи инфраструктурни обекти може и трябва да бъдат построени на концесия. Тогава големите инвестиции ще дойдат от частния сектор, вероятно от големи чужди инвеститори. Ще има по-бързи строежи и много спестени капиталови разходи. 
  • Трето - по-малки субсидии. През 2022 г. дадохме 10 млрд. лв. само за ток. Това е абсурд, не е пазарна икономика. 
  • Четвърто - нереформираните социални системи, които поглъщат все по-големи социални разходи с цената на големи дефицити. Нашите деца, родени или не, ще плащат все повече - десетки милиарди. Много от тях ще изберат да не живеят в България.

По думите му в момента дългът на страната ни е 42 млрд., до края на следващата година ще доближи 49 млрд., а до края на този мандат - 70 млрд. Лихвите ще бъдат 5%, а може и повече.

"Все още няма конкретна опасност от финансова криза, защото сегашните популисти управляващи завариха много ниско съотношение дълг към БВП. Въпрос на време е нещата да станат по-лоши. Гърция за 20-ина години глупости катастрофира и изостана с две десетилетия в развитието си. При нас има опасност след 10 години да има много тежка ситуация", каза още Василев. 

Според него сме свидетели на "прахосническа, популистка, лява, левичарска фискална политика".

"Западноевропейски партньори ни третират като африканска държава понеже сме в "сивия списък", посочи бившият вицепремиер. Василев е на мнение, че никога не е трябвало да има диференцирани ставки на ДДС за отделните сектори. 

Гледайте целия разговор във видеото.