Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Немилосърдната красавица" и истинското лице на Франсоа Вийон - българският филм, обрал наградите

"От 8 декември тръгва по кината", каза режисьорът Николай Богомилов

01.12.2023 | 20:49 Редактор: Искра Ангелова

Един независим български филм с над 50 международни награди - режисьорът Николай Богомилов представя "Немилосърдната красавица". Във Франция лентата печели 5 награди.

"Бройката на наградите е сериозна, но започнах да свиквам, защото постоянно ги получавам. В някаква степен бяха и очаквани. Нещото, което най-много ме радва, е, че филмът помага на репутацията на българското кино. За него да се готови като новаторско кино, канят ни на фестивали, на които да представим нашия филм", каза Богомилов в студиото на "Денят ON AIR".

Той призна, че писмата, които получава с хвалебствия за филма, го радват повече и от наградите.

"От много години заедно с една руска писателка и филоложка, която е с български корени, се занимаваме с изследването на живота и творчеството на френския поет Франсоа Вийон. Там се оказа, че има българска следва и че несправедливо е обвинен. Католическата църква, с която той е имал проблем, му скалъпва едно измислено обвинение. И сега светът може да види истинското лице на този изключително смел човек", допълни режисьорът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му именно църквата смачква репутацията на Вийон.

"Зрителите ще видят и чуят творческия процес и при какви условия са се родили тези стихове. Нещо важно, което казва той, е: "В своята страна, аз съм в далечна земя". Той се е отъждествявал с Христос. Ние правим сантиментален филм и не ни е страх от това", подчерта Николай Богомилов.

В Пловдив филмът беше представен на предприема, а на 4 декември предстои гала-прожекцията. От 8 декември тръгва и по кината.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.