Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Любомир Кючуков: Можем да се окажем донори на Украйна, ако влезе в ЕС

От съюз на мир ЕС върви към военен съюз, коментира бившият зам.-министър на външните работи

24.11.2023 | 21:29 Редактор: Елеонора Танева
Любомир Кючуков: Можем да се окажем донори на Украйна, ако влезе в ЕС

ЕС изглежда се трансформира.

"Има дебат, няма решение. Европа се чуди накъде да тръгне - посоките в дебата на ЕС са 2 - задълбочаване на интеграцията, което не означава федерализация на този етап, а другата е крачка назад и връщане на правомощия към националните държави. Това е не само на ниво държави, но и на ниво общество", дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му последният пример е с изборите в Нидерландия, където се показва такова разделение. 

"Те показаха проблемите в Европа. Има много сериозно недоверие към водещите политически формации. Счита се, че те са част от проблемите, а не път за тяхното решаване. В момента Европа е на път да осъществи промяна във фундамента. Предвид всичко, което се случва, преди месец се постави въпросът за геополитически ЕС, което е по-различно. Досега беше съюз на ценности и критерии, а през призмата на началото на преговори с Украйна е геопотическа инвестиция. От съюз на мир - към военен съюз", заяви Кючуков.

Пред Bulgaria ON AIR дипломатът подчерта, че войната е заставила ЕС да търси изход и вместо да залага на меката сила, се опитва да даде твърд отговор, където се оказва "несъстоятелен".

Бивш зам.-министър на външните работи посочи, че може да се стигне до промяна в принципите на взимане на решения.

"Предлага се решенията да се взимат с мнозинство, досега, ако една страна не беше съгласна, можеше да наложи вето. Решения се взимат с 55% от страните, т.е. 15 от 27 и 65% от общото население на ЕС. Ако това се прехвърли в сферата на външна политика, това ще застави 5-те държави членки, които не признават Косово, да го признаят", даде пример дипломатът.

Той беше категоричен, че преговорите с Украйна и приемането ѝ в съюза ще се отразят чувствително на нашата страна.

"Селскостопанската политика и кохезионната политика дават от порядъка на 65% от еврофондовете. 186 млрд. евро ще бъдат насочени към Украйна, ако влезе в ЕС. Тя ще изсмуче тези два фонда, всички останали държави или болшинството ще се превърнат в нетни донори, твърде вероятно и България", прогнозира Кючуков.

Гостът допълни, че ЕС трябва да се реформира, за да приеме Украйна: "Ние сме напът отново да разочароваме Украйна". 

Очаквайте видеото с целия разговор.