Сензация в Нидерландия: Страната ще има крайнодесен премиер с твърди позиции срещу мигрантите

Нидерландците имат надежда, че ще си върнат страната, заяви Герт Вилдерс

23.11.2023 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Политическа сензация в Нидерландия. Крайнодесният политик Герт Вилдерс може да стане следващият премиер на страната, след като неговата Партия на свободата се очерта като победител в проведените вчера предсрочни избори. 

Данните от екзитполовете показаха, че партията печели 35 от 150 места в парламента, с удобна преднина пред левия блок на социалдемократи и зелени, които са с 26 места, и десноцентристкия блок с 23. 

Наричан "нидерландският Доналд Тръмп", заплашван многократно със смърт от ислямски екстремисти, осъждан за обида на мароканците, Вилдерс излезе на водеща позиция за сформиране на бъдещо коалиционно управление. 

А по време на кампанията той беше смекчил антиислямската си реторика, като отдаваше повече внимание на проблеми като разходите за живот.

"Нидерландците имат надежда. Надежда, че ще си върнат страната. За да сме сигурни, че Нидерландия отново е за нидерландците. Че ще ограничим цунамито от убежище и имиграция. Призовавам партиите. Досега бяхме в кампания, но тя приключи и избирателите се изказаха. Сега ще трябва да търсим споразумения помежду си. Защото кризата с разходите за живот е по-голям приоритет", заяви Вилдерс.