Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Никой не решава истинските проблеми и ужасяващите условия за хората?

Управлението трябва да се върне към хората, ще е трудно, смятат доц. Мария Пиргова и Петьо Блъсков

17.11.2023 | 21:12 Редактор: Вяра Димова

"Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС се разбраха за дерогацията, бюджета и за кворума следващата сряда.

"Сглобката е здрава, защото е добре уговорена, разписана и разчетена. Винаги ще има напрежения, например, ако ГЕРБ иска веднага да се премахне дерогацията. Това е нашата политика и тя ще бъде такава. Този цирк ще го гледаме и другата седмица по друг въпрос", коментира политологът доц. Мария Пиргова в студиото на "Денят ON AIR".

Според журналиста Петьо Блъсков няма нищо ново в договарянето, то се е случило още през лятото.

"Огън няма да пламне. България не се управлява. Не са това въпросите, които занимават обществото. Когато се говори за управление, трябва да се говори за конкретните проблеми на обществото. А те са ужасяващи за хората", каза Блъсков пред Bulgaria ON AIR, като даде пример с намалените цени на храните.

Доц. Пиргова подкрепи думите му и добави, че няма кой да върне доверието, защото управлението е откъснато и се назначава от външни фактори.

"Никой не се е загрижил за важни политики. В болниците няма парно, в провинцията няма и болници, лекарствата ги няма, а се говори за електронни рецепти. Има центрове на власт - Бойко Борисов, Делян Пеевски и Асен Василев, и останалите са безгласни букви. Политическата класа си е организирала вътрешна диктатура", на мнение е политологът.

В парламента няма опозиционно поведение, смята доц. Пиргова и изрази възмущението си от случилите се безредици в центъра на София.

"Европейска демокрация ли сме? "Окървавена София" е пресилена метафора. Няма да очакваме промяна. Лошо е, че България не е държава, която иска да се самоуправлява. На младото поколение му е внушено, че това е най-добрият живот", посочи доц. Пиргова.

Блъсков отбеляза, че Делян Пеевски има висока чуваемост.

"Всички избрани и недоизбрани трябва да седнат, да преспят и на другия ден да се върнат занимаят с истинските теми", призова журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.