Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Александър Иванов, ГЕРБ: Голяма част от министерствата не функционират

Няма да подкрепим бюджета на Асен Василев, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС

13.11.2023 | 20:25 Редактор: Тодор Петров

Депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов заяви в предаването "Денят ON AIR", че подкрепата им за правителството е стигнала до етап, в който е на цената на много компромиси. 

"Такъв бюджет не би бил подходящ и няма да го подкрепим дори на първо четене. Продължава да се нарушава балансът, да се теглят заеми... Ние казваме "Стига!". Трябва да се върнем към строго поддържания баланс да се харчи колкото се изкарва. Голяма част от министерствата и институциите не функционират. Единствено функционира с разум и отговорност Народното събрание", коментира той пред Bulgaria ON AIR

Според Иванов данъчните закони са по-скоро кьорфишек и не се очакват невероятни данъчни постъпления от тях. По-скоро биха довели до минимален приход в бюджета от около 200 млн. лв., смята депутатът. 

"Виждат се много пробойни в предложеното. Когато един бюджет е построен върху това, че ние ще теглим заеми и ще живеем ден за ден... ЕЦБ и всички кредитни институции вече дават лихва от 5-6%. От 800 млн. лв. разходи само за лихви, през 2026 г. ще достигнат 2,3 млрд. лв. Отваря се дупката към дълговата спирала. Когато в бюджета са заложени нереалистично високи приходи, цялата пирамида от карти ще се срути", алармира Александър Иванов.

По думите му финансовият министър не може да закърпи бюджета и в един момент ще каже: Дайте да вдигнем всички данъци. 

"Техните министри не събират необходимите средства. Надявам се службите да си свършат работата и да се стигне до получателя на едни сериозни средства. Не се прилага законодателство, което е за много пари. Печалбите от "Лукойл" влизат в нечий джоб, но не в този на българските граждани", категоричен бе Иванов.

Депутатът от ГЕРБ-СДС е на мнение, че някой прави така, че властта да функционира под заплахата да развали той сглобката. Министър-председателят на няколко пъти заплаши, че ще си подаде оставката, ако се прекрати дерогацията, даде пример Иванов.

"Призовавам колегите от ДБ да опитат да налеят разум в министъра на финансите. Да не подкрепят бюджет, който задлъжнява нашите бъдещи поколения", отправи апел той.

Александър Иванов изтъкна, че в местните парламенти ГЕРБ има 1500 общински съветници, докато ПП няма и 400. 

Гледайте целия разговор във видеото.