Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Божанов за Цанов: Странно е да изслушваме влогър преди ДАНС и ЦИК

Никой не може да направи бюлетината невалидна след гласуване с машина, каза бившият министър на електронното управление

17.10.2023 | 20:26 Редактор: Вяра Димова

Депутатите изслушаха влогъра Станислав Цанов за машинното гласуване и връзките с Алексей Петров.

"На предишното заседание на комисията казах, че няма да ги спра. Явно са си решили да поканят г-н Цанов в средата на кампанията, но молбата ми е това да не се превръща в част от предизборната кампания. Изглежда странно в почиващия пленарен парламент да започнем с влогър, предвид че имаме да изслушваме институции като ДАНС и ЦИК, беше странно предложение", каза бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

Самият той няма нова информация по случая. 

"Попитах дали има нещо конкретно като доказателство. Отговорът е: "Има, но няма да ви кажа". Тезата беше, че първо трябва да си имаме доверие. Аз не получих много информация. Тук сложихме казуса с проследяването на телефоните, от което се оплаква г-н Цанов - сериозен казус", посочи бившият министър на електронното управление.

По думите му, според Конституцията и правилника, поканените трябва да се явят, но санкции няма. Гостът уточни, че се е случвало хора да не се явят на изслушване.

"Неспазването на тази норма е негово лично решение. Все пак спазването на закона е редно, дори да няма санкция. Неговото присъствие беше поискано от народните представители. Призовахме да се гласува. Той казва, че с хартията също се правят манипулации", подчерта още Божанов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият министър на електронното управление коментира дали може да бъде манипулиран машинният вот.

"Машините ги има преди "Продължаваме промяната" и преди Алексей Петров да има публична изява по политически теми. Акад. Денков каза, че не се е срещал с Петров. Има аргумент, който се надявам ЦИК като предостави докладите си, да го видят всички. Всички контролни преброявания на контролни разписки са нещо, което излиза пред избирателя. Не всеки може да си представи как работи кодът, но когато натиснеш за една или друга партия, излиза разписка. Разписката се брои от хора, така че машината е само принтер. Преди това тя също се броеше. ЦИК в доклади показва, че никога грешката не е в машината", обясни той.

Божанов успокои, че никой не може да направи бюлетината невалидна след гласуване с машина.

"Тя отново се брои от хора, но в машината остава информация за резултата. При местни избори няколко гласа могат да променят резултата. Затова е важно гласуването с машина, защото е проверимо. Човешки грешки има. Машината предлага те да бъдат ограничени", уточни гостът.

Според Божанов трябва да се съмняваме във всяка една технология, изборна и не само, но не трябва да се минава границата на конспиративните теории.

"Основният софтуер е налице. Трябват малки доработки. Въпросът за новия софтуер го поставих като предложение в Изборния кодекс, беше отхвърлено в пленарната зала. В правомощията на ЦИК е да възложи изграждането на такъв софтуер. Нямам отговор защо ЦИК не го прави. Надявам се да не е сценарий. Вярвам в честността на изборния процес", каза бившият министър на електронното управление.

Гледайте целия разговор във видеото.