България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първо масово гласуване с машини на местен вот, няма да бъде лесно за избирателите

"Не би трябвало да се съмняваме, че някой може да направи манипулация с машини", каза Цветелина Пенева

28.09.2023 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова

В петък започва политическата кампания за местните избори. Започва и голямата битка между избирателите. Следващите 30 дни ще бъдат използвани и за пълната подготовка на членовете на избирателните комисии за спокойното протичане на изборите.

"Подготовката върви с пълна пара, очакваме обществената поръчка за надграждане на софтуера на машините да бъде изпълнена спешно. Тези машини за първи път ще участват масово в местен вот, досега са участвали само в частични местни избори. Няма да бъде лесно на избирателите, защото това са най-сложните избори, които предвижда нашият Избирателен кодекс", каза председателят на Обществения съвет на ЦИК Цветелина Пенева в студиото на "България сутрин".

Тя припомни, че ще гласуваме с няколко вида бюлетини, независимо дали са хартиени или машинни.

"Отново ще имаме право на избор - хартия или машина. На предишния вот, когато за първи път избирателите във всички секции можеха да избират хартиено или машинно гласуване, около 64% от големите секции предпочетоха машинния вот. Но при всички случаи за членовете на СИК няма да бъде лесно, защото трябва да броят няколко вида бюлетини. Надяваме се, че ще има успешни обучения", допълни Пенева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ на последните избори членовете на СИК не са били толкова затруднени със самото броене, колкото с обобщаването на резултатите.

"След като преброяваха различните видове бюлетини, вместо да използват черновата на протокола, пишеха на хвърчащи листчета. След това, пренасяйки данните от тези листчета в протоколите, се получиха най-големите разминавания и грешки. При едно стегнато обучение ще имаме по-малък процент грешки. А вече обученията няма да са онлайн, те ще са присъствени. За първи път има въведен финансов бонус за тези обучения. Надяваме се, че обученията няма да бъдат формални", подчерта председателят на Обществения съвет на ЦИК.

Бонусът е в размер на 40 лв., а Пенева е на мнение, че машините, с които разполага България, са напълно достатъчни.

"Очакваме техническите указания на ЦИК. Традиционно те излизат няколко седмици преди изборите. Доколкото знам, в парламента е създадена временна комисия, която има 3-месечен срок да установи дали има проблеми с машините и с начина на управление на машинното гласуване. Не би трябвало да се съмняваме, че някой може да направи манипулация с машини. Очаквам и добра информационна кампания, която да разкаже на нашите избиратели за машинното гласуване. На места ще има 4 бюлетини", поясни Цветелина Пенева.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа