Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мая Манолова: Продават България ангро и хващат прокуратурата здраво за шията

С тези конституционни промени удрят независимостта на съдебната система, заяви лидерът  на "Изправи се.БГ" 

06.10.2023 | 20:18 Редактор: Тодор Петров

Лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова, която е част от обединението "Левицата!", заяви в студиото на предаването "Денят ON AIR", че действията на правителството са продажба ангро на България.

"Сглобката приема законодателство против интересите на България и гражданите. Само и само да не подкрепят българския бизнес и българските домакинства", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

"С тези конституционни промени, огромна част от тях - вредни, се постига удар срещу независимостта на съдебната система, посегателство срещу правовата държава и денационализация. Сглобката иска да конституционализира слугинажа на посолства и да измие срама от действия си през последните месеци", категорична е Мая Манолова.

По думите ѝ, пълното разделяне на ВСС на два съвета и невъзможността Пленумът да взема общи решения са вредни промени. Според Манолова има опасност да се стигне до ситуация сглобката да си избира главния прокурор за два мандата. 

Управляващите живеят с мисълта, че всичко знаят, а жаждата им за контрол над съдебната система надделява, смята гостът на Ганиела Ангелова.

"Хващат здраво за шията прокуратурата през главния прокурор. Това е техният начин да си гарантират имунитет и непреследваемост. Тези хора нямат политическа легитимност да правят такива промени. Трябва да има по-широк консенсус за конституционни промени. Особено когато кръгът на промените се разширява", настоя Манолова и попита:

Кой точно е писал тези промени и коя партия ще поеме отговорност за тези промени с опасни последици?

"Връзването на ТЕЦ "Марица-изток" със свободния пазар означава убийство на българския въгледобив и енергетика. Това са действия против националния интерес, а хиляди хора ще останат без работа. Решението е връщане на териториалните планове и Денков, Василев и енергийният министър да не се връщат от Брюксел без изтеглени териториални планове", заяви Манолова.

Тя е на мнение, че следващият транш по Плана за възстановяване е свързан с близки до управляващата сглобка фирми.

Очаквайте видеото с целия разговор.