fallback

Миньорите ни са обречени, ТЕЦ "Марица Изток 2" работи на загуба?

Коментар на Юлий Павлов и Слави Василев за протестите

03.10.2023 | 20:55 Автор: Толя Стоянова

Добре, че са миньорите, за да може този отрасъл да се спаси. Поздравявам хората, които се бореха за работните си места. Гледах изявлението на Денков. Той каза, че всичко е наред. Това е абсолютна хватка, за да ги хвърлят отново в тъч, да пуснат пътищата и напрежението да ескалира. Правителството на Кирил Петков е поело ангажимент да намалим емисиите с 60% от 2019 г., това означава затваряне, защото токът ще стане много скъп. Това коментира политологът Слави Василев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на колегата му - Юлий Павлов, пазарът не зависи от това какви ангажименти са поети. "Никой не желае да каже на миньорите, че този отрасъл е обречен. До една или две години безплатните емисии приключват. ТЕЦ "Марица Изток 2" е на загуба през последните 7-8 години, с изключение на 2022 г. Не може тази централа да продължи да работи на загуба. Тези въглища произвеждат страшно много въглероден диоксид и няма как да бъдат поддържани", коментира той. 

Според Павлов имаме нужда от базова енергия, а вариантите са два - да се осигури развитието на атомната електроцентрала в Козлодуй или да се преориентират някои от въглищните централи с работа на газ.

"Въпросните емисии идват от "зелената сделка" в Европейския съюз. Това е политическо решение, взето на високо ниво", подчерта Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Двамата коментираха и "сглобката" между ПП-ДБ и ГЕБ. "Сглобката е много стабилна. Там има общи интереси - и вътрешни, и международни. Местните избори няма да я разклатят. Това, което става в Народното събрание, е, че "сглобката" е за Шенген, Еврозоната, но и за конституционни промени", заяви Павлов.  

Според Василев коалицията е стабилна, защото имат интерес да управляват заедно: "Целта е да отрежат Румен Радев. Той продължава да бъде алтернативата на това, което се случва в НС."

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback