Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Първан Симеонов: Идват важни избори за ДПС, Хекимян очаква да "отвори ветрилото" за балотаж

"Битката за София е общополитическа", каза изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл"

29.09.2023 | 08:58 Редактор: Толя Стоянова

Останаха броени седмици. Не си спомням толкова късно да са обявявани кандидати. Очаква се по-голяма активност на избирателите в сравнение с парламентарните избори. Винаги на местни избори всеки един кандидат за общински съветник или за кмет се бори максимално да оползотвори възможните гласове, бори се за всяка преференция. Това каза социологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

На въпроса дали ще продължи да съществува "сглобката", Симеонов отговори, че според него ПП-ДБ вече са изчислили всичко и едва ли чакат резултати, за да преговарят тепърва.

"Битката за София е общополитическа. Кметът на София отдавна е пост, който е трамплин. В София ще гледаме не просто състезание на тема как ще изглежда градът, а състезание в общополитическата страна на нещата", допълни Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"ГЕРБ е политическа сила, която е подчертано свързана с местната власт. Демократите трябва да доказват, че имат нещо по места, не само в София. "Възраждане" трябва да покажат, че растат. За ДПС също са много важни изборите, защото трябва да помиряват местни амбиции. Нямат номинация за София, защото не им е много силен район", коментира социологът.

"Г-н Васил Терзиев цели национална кариера като предприемач. Хекимян идва отвън, но има много сериозно раздробяване на ГЕРБ в София. Вероятно не е имало и много други опции. Знаят, че могат да загубят и затова дадоха нестандартно предложение", смята Симеонов.

По думите му Антон Хекимян е патриотично настроен човек и ще разчита да "отвори някакво ветрило за балотаж". "Това е находчива кандидатура, издигната по не много находчив начин", коментира социологът. Той подчерта, че при всички положения трябва да очакваме балотаж.

Според него кандидатът на "Възраждане" Деян Николов е много различен от типажа на партията.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.