Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ядем най-скъпото свинско месо в целия ЕС, огромен спад на цената на царевицата

Според финансовия експерт Борис Петров цената на електрическата енергия ще падне след 2025 г.

21.09.2023 | 21:14 Редактор: Михаела Кирилова

Може ли да имаме икономическа свобода с толкова жилава инфлация?

"Успешната формула се нарича конкуренция - отвореност на икономиката, работещи институции, включително съдебна система, защита на правата на собственост и на договорните задължения. Това са основните слабости на нашата държава и основната причина ние да наваляваме рейтинга си", каза финансовият експерт Борис Петров в студиото на "Денят ON AIR".

Той направи анализ на това откъде всъщност идва инфлацията. Неговото заключение бе повишилите се цени на горивата, защото предлагането се сви от Саудитска Арабия. Глобалното търсене през четвъртото тримесечие намалее, както се очаква. Имаме забавяне и в основните европейски икономики и според госта Германия е забуксувала, което ще се отрази и у нас. Тя е нашият най-голям търговски партньор. 

"Германската икономика е в слаба рецесия в момента. Засега е рано да говорим за рецесия и у нас. Действията на ЕЦБ комуникира, че лихвата ще се запази за дълго време. Бъдещите повишения ще бъдат много премерени. Виждайки риска за рецесия в Германия, ЕЦБ ще бъде много предпазлива и едва ли ще повиши отново лихвите", коментира експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Петров заяви, че е възможно да намалеят цените на хранителните продукти. Той отбеляза, че слънчогледът е с 50% по-ниска цена от миналата година, а тези на пшеницата са с 40% по-ниски. Свинското месо в България е с най-високата в целия ЕС. Гостът си зададе въпроса дали нашият пазар работи достатъчно конкурентно, за да свалим цените достатъчно. 

Борис Петров засегна и темата за протеста на земеделските производители.

"Моят анализ е доста прост. Исканията им няма да ги коментирам, икономическата позиция е ясна. Ние сме член на ЕС и нямаме причина да караме нашите потребители да плащат по-високи цени за удоволствието на една или друга група хора от обществото. Бедният човек плаща допълнително премия за това, че те си продават суровината не на външния пазар. Въпросът е да си отворим границите за конкурентен внос и те сами ще бъдат принудени да си продадат суровината", категоричен е той.

За решението на парламента за руския петрол - финансовият експерт сподели, че му се вижда като неприятно съвпадение на обстоятелствата.

"Риск е да нарушим линията на предлагане и се надявам този риск да е премерен. Аз не съм привърженик към използването на цените на суровините за оръжия и за политическо влияние. За да ви отговоря дали ще се повишат цените на колонка, трябва да знам колко е обемът на суровия петрол в рафинерията", заяви Петров.

В края на разговора той даде и прогноза за цената на електрическата енергия. До 2025 г. се очаква запазване на цената около 100 евро за мегават/час. В резултат от реализирането на инвестициите по плана за възстановяване и водоустойчивост на целия ЕС мощностите ще са толкова високи, че цените се очаква да спаднат под 70 евро. До 2030 г. даже се очаква да стигнат и до под 30 евро.

Гледайте целия разговор във видеото.