Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Журналисти: Украинското зърно внася смут, но няма да станем свидетели на оставки

Проблемите са отдавна, смятат Валерия Велева и Петьо Блъсков

18.09.2023 | 20:47 Редактор: Вяра Димова

Може ли един протест да дръпне ръчната спирачка на сглобката? 

"Протестите са сериозни. Можеха да не са в този вид, ако в това правителство имаше диалог и ако то можеше да реагира адекватно на исканията на зърнопроизводителите. И други сектори се присъединяват", каза журналистът Валерия Велева в студиото на "Денят ON AIR". Според нея всичко случващо се през последните дни - реакциите на премиера, на министъра на земеделието, говори за неадекватност.

Събеседникът ѝ - журналистът Петьо Блъсков, е на мнение, че катастрофата в българското земеделие е първопричината за събитията.

"Страховитата корупция, която цари в българското зърнопроизводство - има сериозен адрес, към който трябва да са обърнати и Кьовеши, и ОЛАФ, и европейските институции - българският фонд "Земеделие", и земеделското министерство", коментира Блъсков.

Украинското зърно внася смут, посочи той. "Ако има сериозен контрол и институция, лаборатории, които да контролират това зърно, няма проблем", настоя той.

Пред Bulgaria ON AIR Велева добави, че не трябва да има само "общи приказки", а реални документи. 

"В цялата ситуация има абсолютно непрофесионално отношение към проблема и към комуникацията. Не може преди един час министърът на земеделието да каже, че ако не бяхме спрели зърното, щеше да има глоби. Това може ли да е мотив, когато ти защитаваш национален интерес?", попита тя.

Събеседникът ѝ настоя, че усилия трябва да се насочат към зеленчукопроизводството и животновъдството. Велева от своя страна добави, че не вижда министърът на земеделието да си подаде оставката.

"Фактът, че се стигна до тези протести, показва, че той не може да комуникира", отбеляза тя и добави, че нито министърът на отбраната, нито министърът на земеделието ще си подадат оставката.

"Борисов днес размаха много сериозен пръст и на премиера, и на министъра на земеделието, и на военния министър", уточни още Велева.

Събеседникът ѝ коментира и темата за падналия дрон във водите на Тюленово. "13 часа дрона стои на скалите", изтъкна Блъсков.

Според Велева правителството не може да се справи с проблемите на страната. "Не правят случайни грешки, те показват неподготвеност. Това е големият проблем. Вътев има друго отношение, задачи и отговорности", каза още тя.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.