Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш министър за трагедията в Царево: Всеки язовир си има собственик и оператор

"Там, където няма диги, не отговаря никой", каза Нона Караджова

12.09.2023 | 20:45 Редактор: Михаела Димитрова

Има ли виновни за трагедията в Царево? 

"В случая ще кажа това, което видях, може би продължението за човешкия фактор ще се изнесе от специално назначената група, която с различни специалисти ще обследва причините. Наистина трябва да се иде на място, да се види за какво става въпрос, включително дали има изсичане на дървета, дали язовирната стена е била окей, дали деретата са били почистени. Това могат да кажат хора, които са на място, всичко останало са спекулации", каза бившият министър на околната вода и горите Нона Караджова в "Денят ON AIR".

Тя сподели, че никога не е виждала такъв проливен дъжд както като продължителност, така и като интензивност на валежите. "Това беше между 12-14 часа, огромни маси са изсипаха. Виждам, че същото се случва в Гърция, миналата година бяха наводнения в Испания, Германия, Полша преди няколко години. Въпросът е колко сме подготвени за това", каза още Караджова.

"Предотвратяването трябва да е на първо място и на второ място да имаме готовност, когато се случи такова бедствие, да имаме начин да реагираме възможно най-бързо, за да спасим човешки животи", е на мнение тя.

Пред Bulgaria ON AIR Караджова заяви, че през 2010-2011 година е инициирала създаването на система за реално предупреждение, която включва не само климатичната прогноза, но и каква е влажността на съответното място, почвата. "Има много фактори, които се отчитат и ако тези прогнози биват направени, това ще е чудесно", каза тя.

"Осигури се финансиране за поречието на река Искър за това ранно предупреждение, за съжаление, процесите са дълги, но тъй като е имало обжалване на процедурите за обществени поръчки около 4-5 години, докато се избере изпълнител, такива са правилата. Важното, че последователно 6-7 правителства независимо, че бавно протече този проект, сега достига до своя край. До края на годината би трябвало тази система да заработи и да се тества", посочи Караджова.

Според нея тези явления ще зачестяват. "Не само наводненията, но и засушаванията. Трябва да се полагат планове за превенция за засушаванията. Системите за предупреждение, които ползват 15-минутни данни от сателитите, дават абсолютно достоверна информация как се променя обстановката. Надявам се в бъдеще да стане по-бързо за цялата държава", подчерта тя и даде за пример това, че в някои държави чрез SMS се съобщава на хората за опасности от различни явления, включително и наводнения.

"От друга страна са инфраструктурата и съоръженията, които трябва да отговарят на определени изисквания, но и не само това. Имаме непокрити области като отговорност, липсва отговорност в самото законодателство. В работа на населените места кметовете отговарят за това дали деретата на реките са почистени. Ако има диги извън населените места - отговаря държавно търговско дружество към Министерство на земеделието. Там, където няма диги, не отговаря никой", обясни бившият министър.

"Политиката е длъжник към хората за този отрасъл за защита от вредното въздействие на водите, тъй като в момента Министерството на околната среда и водите прави по изискванията европейска директива планове за управление на риска от наводнение", категорична е тя.

По нейни думи 2015 година се е приело законодателство, което е предвидило това, че всеки язовир да има собственик и оператор. "Със сигурност този язовир има собственик и има регистър на територията на цялата страна", каза Караджова.

"Следва да се направят следващите крачки - те са от резултат на поройни дъждове и приливни вълни, които се събират в дерета, това е огромен проблем", подчерта бившият министър.

Гледайте видеото с целия разговор.