Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Чуков: Назначаването на новия украински министър е знак, че битката ще се води до последния сантиметър

"Има едно отстъпление от страна на Путин", каза арабистът

05.09.2023 | 21:07 Редактор: Михаела Димитрова

След срещата на Путин и Ердоган - кой е готов на отстъпки?

"Има едно отстъпление от страна на Путин, тъй като се очакваше да бъдат изнесени пет основни условия. На масата на преговорите обаче останаха две - държавната банка да влезе в SWIFT, тъй като няма как да получават пари и най-вече това да отпаднат ограничения за застрахователите. Поне на този етап надеждите мисля, че са по-големи, тъй като той иска не само зърнената сделка, той иска отново да се произведе онова, което видяхме миналата година март в Истанбул", коментира арабистът проф. Владимир Чуков в "Денят ON AIR".

По негови думи може би някои неща са останали неизказани в Истанбул по време на преговорите. "Назначаването на новия украински министър е много ясен знак, че битката ще бъде до последния украинец, до последния сантиметър. Това е силно външнополитическо послание", подчерта проф. Чуков.

Според него това, което руският президент иска, е да паднат санкциите. "Няма как да стане. Руският военноморски флот, е най-силен в Черно море, но в момента украинците показват военна инфраструктура, която не е за подценяване. Това споразумение много силно ще се влияе от полевата обстановка, от резултатите на бойното поле", каза още арабистът пред Bulgaria ON AIR.

"Ние трябва да се опитаме да изградим един регионален блок между България - Гърция - Румъния - това е решението", категоричен е проф. Чуков.

Според него обстановката ще се промени от това кой ще бъде избран за президент на САЩ. "Лично усещам, че може би догодина лятото, когато ще се решат кой ще управлява Белия дом, ще има промени, които коренно ще променят обстановката, става въпрос за ракетите с голям обсег и най-вече самолетите. Това са два инструмента, които коренно ще променят обстановката", коментира арабистът.

Гледайте целия разговор във видеото.