Путин: Украйна използва хуманитарните коридори за нападения, не може да търпим това

Час и половина продължиха разговорите на руския президент и Реджеп Ердоган

04.09.2023 | 19:10 Редактор: Юлиан Христов

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган се срещнаха в руския черноморски курортен град Сочи. Анкара се опитва да убеди Москва да се върне в зърнената сделка.

Путин потвърди, че Руската федерация е готова да помисли за възобновяването ѝ, но само след премахване на ограниченията върху износа на руска селскостопанска продукция.

Русия може да се върне към сделката за зърно до дни, но след като Западът изпълни изискванията на Москва. Путин изтъкна, че основната причина за излизането на Русия от споразумението е, че Украйна използва хуманитарните коридори за военни цели.

"Другата страна използва хуманитарните коридори за терористични нападения против руски граждански и военни обекти. Ние не можем да търпим това", коментира руският президент.

Според Путин излизането на Русия от т.нар споразумение не е довело до продоволствена криза. Цената на зърнато продължава да се снижава, подчерта Путин.

Час и половина продължиха разговорите на Владимир Путин и Реджеп Ердоган в лятната резиденция на руския президент в Сочи. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че разговорите са били много конструктивни и ги сравни със "сверяване на часовници".

Същевременно и тази нощ атаки с дронове предизвикаха значителни щети в град Измаил, където е едно от големите украински пристанища за износ на зърно по Дунав. Пострадали са складове, производствени сгради и друга инфраструктура, а отломки от дронове са подпалили няколко сгради. Най-малко 17 дрона са свалени, но някои са поразили целите си.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС