Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Психиатър: Алтернативата на правителството е "озъбен проруски" президент

"Общата сума на решенията е общ знаменател, където решенията се вземат от най-глупавите", коментира д-р Любомир Канов

05.09.2023 | 20:14 Редактор: Михаела Димитрова

Тангото на властта - има ли опасност да излезе от ритъм управлението? 

"Основното в този момент за България е това правителство, както и да е съставено, да продължи да функционира, защото алтернативата му е един "озъбен проруски" президент, ставащ опасен за България", коментира психиатърът д-р Любомир Канов в "Денят ON AIR".

По думите му, ако има ограничения във правомощията на президента, това не би трябвало да става поради неговата личност, а по принцип.

"Това е реактивен начин на мислене без оглед на последствията от тези решения. Ако приемат смислени ограничения и елиминират тази нелепост с тези правителства, назначени от президент, тази конфронтация ще има някакъв смисъл", каза още д-р Канов пред Bulgaria ON AIR.

Според него принципите на война са навсякъде.

"Воюват политически, медийно, води се хибридна война. Това са различни аспекти на война, която внася тревожност. Мога да кажа, че не е настъпил краят на света. В известен смисъл на фона на всичко това, което се нагнетява в населението, е според мен незряло и ненужно да предизвиква паника в душите на хората и някакъв усет за безизходност", заяви психиатърът.

Той изказа мнение и по темата за днешното наводнение в Царево. "Това е действително природно бедствие в голям мащаб. Помним пометени села с много жертви. Нещастието в Турция е десетократно по-силно. Могат да се намерят отговорни хора, които не са взели под внимание екологичните обстоятелства около тези селища. Това е политическа отговорност на местните власти, които много често се занимават с "политиканстване" и политически изгоди от своята власт и това ще бъде обект на предстоящите избори", посочи той.

Според него воюването на хората и усета за война и тревога е контрапродуктивно и абсолютно никак не помага за разрешаването на каквито и да е проблеми.

"За съжаление, нашият народ избира не висококачествени политици и популизмът играе твърде голяма роля в избора на населението, което е учено да мисли рационално и да има способността да разсъждава върху собствената си държава и политика. Всичко това изисква високо качество политици. Подозирам, че общата сума на решенията е общ знаменател, където решенията се вземат от най-глупавите. Умните биват потискани от множеството гласове на не толкова умните", добави д-р Канов.

Той призова хората да се замислят за развитието н обществото, което тръгва от образователната ни система

"Образованието е сбъркано в основата си, защото в социализма и постсоциализма не възпитава мислещи хора, също не обучава хора по реалната история на българския народ. Това, с което трябва да се гордеем. Не се научават децата да мислят, а се приучават да наизустяват", подчерта психологът.

Гледайте целия разговор във видеото.