"Беше страшно. Мъчихме се да спасим човек, не можахме": Издирват трима души в Царево

Кризисният щаб призова туристи и жители да не се евакуират сами

05.09.2023 | 18:35 Редактор: Михаела Кирилова

Властите в Царево издирват трима души. По непотвърдена информация те са били отнесени от придошлата вода. От снощи Южното Черноморие е под вода вследствие на обилните валежи. Няколко язовира преливат, затворени са пътища, наложи се и евакуация в някои райони.

Ситуацията в Царево продължава да е критична. Хората, които работят в близост до отнесения мост в кв. "Василико" казват, че е било истински ужас. Мъж и жена, които преминавали по моста, са отнесени от преливащата река. В Царево не спират сигналите за наводнени улици, скъсани мостове и затворени пътища. Обявено е частично бедствено положение. Жители разказват, че пред очите им реката е отнесла автомобил с хора вътре. 

"Мъчихме се да спасим един човек, но не можахме. Беше нещо страшно", каза Красимир Димитров, който е станал свидетел на всичко.

Най-засегнати са Царево, Ахтопол, Арапя, Лозенец, Нестинарка, както и близките населени места. Улиците са под вода, има и сигнали за хора в затруднено положение в къмпингите Нестинарка, Арапя и Китен. 

Хора видели и мъж, който също е бил отнесен от водите и не знаят какво се е случило с него. Пороят завлече автомобили и каравани в морето. Синеморец и Варвара са недостъпни. Общината в Лозенец е превърната в евакуационен център. Там са настанени гости на хотелите от района, които са докарани с екипи на пожарната. Кризисният щаб призова туристи и жители да не се евакуират сами.

 

"Ситуацията в момента е много тежка. Към настоящия момент има обявено бедствено положение на територията на цялата община. Река Велека се разлива много", коментира кметът на Царево инж. Георги Ляпчев.

Премиерът акад. Николай Денков се очаква да дойде на място. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС