Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Анчев: Някои от сменените директори в МВР са завършили академията на ФБР

Експертът е категоричен, че Васил Божков е бил екстрадиран от властите в ОАЕ

04.09.2023 | 20:38 Редактор: Юлиан Христов

Ако преди при смяна на властта са се сменяли ръководителите на службите, сега подмяната е пагубна - до директори на ОДМВР, 18 накуп. Това не може да се прави самоцелно. Така дипломатът и експерт по сигурността Иван Анчев коментира в предаването "Денят ON AIR" ситуацията в специалните служби и смяната на директори в МВР.

По думите му измежду сменените директори на ОДМВР има такива, които са завършили академията на ФБР в Куонтико, Вирджиния.

"Наши ръководни кадри, които са завършили американски правоохранителни академии, се освобождават. Един в момента се намира в една от дирекциите в трета глуха. Какво говори това за евроатлантическата ориентация на правителството?", попита Анчев, според когото службите по сигурност са заложници на политическите интереси.

"Трябва да назначаваме най-добрите, само тогава можем да успеем", категоричен е той и определи случващото се като "чистка".

Според него говоренето през медиите в такива случаи е пагубно за обществото.

"Ако един политически лидер е пожелал да бъде сменен главният секретар, което не е редно, но, ако приемем, че е така, то той ще отиде в министерството да поиска това нещо, а няма да отиде в Самоковския манастир, да речем", коментира той и заяви, че главният секретар в тази ситуация е закъснял с подаването на оставката си.

"Той говори за чест и достойнство, в такава ситуация това е най-логичното, което трябва да направи", заяви той.

По думите му е неприемливо хора като Алексей Петров да участват във формирането на правителство "или каквото и да било друго политическо действие".

Според него това дали е имало участие на Петров с Кирил Петков за съставяне на правителство, остава в "графата на едни недомлъвки, които ще съпътстват до края това правителство".

"Хора като Алексей Петров няма как да бъдат участници в политическия процес под каквато и да е било форма", категоричен е той.

"Нямаме силната държава, която иска да постави на мястото всяка една противоречива личност. Имаме зависима държава. Това е факт в сферата на правораздаването и правоохранителната дейност", каза още експертът.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, е има достоверна информация, че Васил Божков е бил екстрадиран от властите в Обединените арабски емирства.

"Много пъти, когато се преценява, че едно лице няма опасност да избяга, той просто бива изпращан със самолета. Не е необходимо винаги да има конвоиращи органи", обясни Анчев.

Според него службите за сигурност имат проблем с общуването с обществото. "Защо трябва да се гадае дали някой е екстрадиран или не е екстрадиран? Това трябва да се направи с едно ясно изявление. Има два различни центъра в МВР, които излъчват различни послания. Така не се прави здрава държава", заяви той.

Очаквайте видеото с целия разговор.