Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Енергиeн експерт: Токът ще поскъпне от 1 януари, е има увеличение на тока, КЕВР изчезва като регулатор

Явор Куюмджиев прогнозира и по-високи цени на газа

30.08.2023 | 20:54 Редактор: Вяра Димова

Няма да има повишение на цената на тока за бита, обещаха управляващите. 

"Пуснаха за обществено обсъждане промяна в Закона за енергетиката, с която се отменя ролята на НЕК като обществен доставчик и т.нар. електроразпределителни предприятия ще бъдат принудени да купуват електроенергията на свободния пазар. В този нов модел КЕВР изчезва като регулатор - вече няма да определя цените за определен период от време, а ще ги определя пазара. Още от 1 януари ще доведе до повишение на цените", прогнозира енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

С колко процента ще е увеличението, не може да се прогнозира, обясни той.

"Теоретично може и да се стигне до намаление. В момента по регулираната цена, която КЕВР определи за 2023/2024 г., ние плащаме от порядъка на 21 стотинки за kWh електроенергия дневна тарифа. Стената на свободния пазар днес е около 60 стотинки за kWh", конкретизира гостът.

Според енергийния експерт първите сметки през януари и февруари ще бъдат с по-високи цени. "Сега имаме регулиран пазар. Излизането на гражданите на свободния пазар се отлага до 1 януари 2026 г. Ние не можем да си изберем друг търговец, освен този в региона. Това няма как да бъде избегнато", обясни Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и думите на енергийния министър за възможна нестабилност в енергийния пазар заради войната в Украйна.

"Войната продължава вече година и половина. Ако говорим за газ категорично не съм съгласен. Ние вече имаме много силни диверсифицирани доставки на газ. Доставките не са застрашени. Застрашена е може би цената, но тя се определя от пазарите. Проблемът идва от това, че всички хранилища са пълни с много скъп газ. Въпросът е защо миналата година купуваха всички газ на 350 евро. Кой спечели от това? Спечелиха доставчиците на втечнен газ", настоя експертът.

По отношение на цената за горивата Явор Куюмджиев прогнозира отново вдигане и обясни защо: "При отказ от дерогацията, т.е. изключението, което сме получили от ЕК да купуваме руски петрол за нашата българска рафинерия, също ще се вдигнат".

По темата на контрола на държавата върху "Росенец", Куюмджиев изрази своето притеснение.

"При новата компания оператор на терминала може да наложи такива такси за пристигащите кораби, които още повече да увеличат цената. Има три компонента рискови - по-висока цена на петрола, по-висока цена на транспорта, по-висока цена на пристанищните такси", каза още експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.